Vackra klänningar i en egyptisk bröllopsbutik.
Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

HD ger vägledning om islamisk brudgåva

"Den ger viktiga anvisningar"
1:59 min

Högsta domstolen har i dag kommit med en vägledande dom som gäller tvister om mahr, så kallad islamisk brudgåva. HD slår fast att det är svensk lag som gäller i den här typen av fall, och därför nekas en iransk kvinna sin brudgåva efter en skilsmässa.

– För en troende muslimsk måste man betala den här gåvan till sin fru. Men samtidigt ska vi ta hänsyn till att vi alltid ska följa svensk lag oavsett, säger Akil Zahiri, talesperson för Ali center i Jakobsberg utanför Stockholm.

Mahr har sin grund i den islamiska sharia-lagen och förekommer i muslimska länder.

Den ger bruden rätt till en viss summa pengar, till exempel vid en eventuell skilsmässa, och ska fungera som ett slags ekonomisk trygghet för henne.

I det nu aktuella fallet hade en kvinna begärt motsvarande en och en halv miljon kronor i brudgåva av sin tidigare make.

De hade gift sig i Iran, men kvinnan bodde redan i Sverige. Efter ett år flyttade också mannen hit.

Men efter skilsmässan vägrade mannen att betala brudgåvan, och hävdade att den här typen av avtal inte gäller i Sverige. 

Högsta Domstolen ger honom nu rätt, med hänvisning till att de anses ha haft sin hemvist i Sverige när äktenskapskontraktet skrevs under.

Michael Bogdan är professor i internationell privaträtt vid Lunds universitet och har studerat mahr i svensk rätt. Han tycker att det är bra att rättsläget nu klarnat.

– Jag välkomnar först och främst att det blir ett klargörande, även om inte det inte handlar om ett fullständigt klargörande. Det gör förutsägbarheten bättre.

Domen i dag innebär inte att svensk lag alltid kommer att gälla i tvister om mahr, säger Michael Bogdan. Det avgörs av vad som kan anses vara parets hemvist när avtalet ingås.

Utfallet kan också bero på hur avtalet är skrivet. Bogdan tror inte att domen innebär ett slut på alla tvister om mahr i svenska domstolar.

– Nej. Den ger viktiga anvisningar, men det är fortfarande så att omständigheterna i det enskilda fallet kommer att vara avgörande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".