Mygga
1 av 2
Gasolfällor, slyröjning och betande kor har inte gjort så att myggen försvunnit. Foto: TT
Helikopter utför besprutning från luften. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix.
2 av 2
Helikopter bekämpar mygglarver vid Österfärnebo. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix.

Flera vill ha långsiktig lösning på myggproblemen

Forskare Anders Lundström: Stoppa myggen är väldigt svårt
2:10 min

Nästa vecka väntas Naturvårdsverket fatta beslut om myggbekämpning med bekämpningsmedel kring nedre Dalälven. En metod som ifrågasätts av flera myndigheter.

Bekämpningsmedel är ingen långsiktig lösning menar flera länsstyrelser som efterfrågar andra metoder för att bekämpa myggen samtidigt som Forshaga kommun säger att betande kor och gasolfällor inte fått bort myggen.

– Det här bekämpningsmedlet har man använt i ganska många år och man märker att det funkar, det blir mindre mygg. Men märker även att man måste fortsätta använda det år efter år och man utökar också området där man använder det. Vi tycker att man även måste jobba med andra metoder för att få en långsiktig minskning av problemet så att det blir löst på långsikt, säger Kajsa Andersson, vid länsstyrelsen Dalarna.

I området kring nedre Dalälven, mellan Avesta och Älvkarleby, har man i många år använt helikoptrar, som spridit bekämpningsmedel över vattendrag för att ta död på mygglarver. Flera länsstyrelser längs Dalälven och Havs- och vattenmyndigheten menar att det behövs en kombination av flera olika metoder för att minska problemen med översvämningsmygg.

– Metoder som man har tittat på och som kan hjälpa vid översvämningsmygg är till exempel slåtter och bete så att man ändrar förutsättningarna i marken för de här myggorna, säger Kajsa Andersson, vid länsstyrelsen Dalarna.

I värmländska Deje i Forshaga har kommunen under de senaste fyra åren försökt lösa de omfattande problemen som finns med mygg med gasolfällor, slyröjning och betande kor. Men nu säger kommunen att man bekämpat myggen fel och de vill börja använda bekämpningsmedel.

– Vi har prövat oss fram med olika metoder och kan inte med exakthet säga att vi fått ner nivåerna av mygg, då krävs en bekämpning helt enkelt, säger Per Lawén, socialdemokratiskt kommunalråd i Forshaga.   

Frågan om hur man ska få stopp på myggproblemen och vilka metoder som passar bäst bör utredas av Naturvårdsverket tycker flera länsstyrelser.

– Stoppa myggen är väldigt svårt. Det har man inte lyckats med någonstans i världen. Det man kan göra är att få ner nivåerna, säger Anders Lindström, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Han tror det bästa är att använda både bekämpningsmedel och andra metoder som slyröjning och betande kor:

– På en långsikt kan man tänka sig att en kombination är det mest framgångsrika. Så att säga slå till mot myggen på flera fronter, säger Anders Lindström, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".