Gynstol på en vårdcentral. Foto: Pontus Lundahl /TT
Foto: Pontus Lundahl /TT.

Privat gynmottagning granskas av landstinget

Landstinget ska gå igenom flera av klinikens journaler
1:52 min

Den privata gynekologimottagningen Ultragyn i Stockholm fick ett utökat uppdrag i går, trots att politikerna kände till att företaget var under utredning. Tidningen Expressen avslöjade i dag att mottagningen i ett antal fall registrerat diagnoser felaktigt och därmed fått för hög ersättning från landstinget.

I går träffades sjukvårdsstyrelsen i Stockholms stad och Ekerö. På mötet godkändes en ansökan från företaget Ultragyn om att utföra ultraljudsundersökningar, enligt protokollet från mötet. 

Den rödgröna oppositionen reserverade sig mot beslutet.

Landstinget har gjort en mindre undersökning av journaler från företaget. Där upptäcktes oklarheter och felaktigheter som lett till att landstinget nu gör en fördjupad undersökning där man ska gå igenom flera av klinikens journaler.

Det man misstänker är att företaget uppgivit osanna diagnoser som lett till att man kunnat få en högre ersättning från landstinget.

Men i nuläget finns inget som tyder på att patienter även har fått felaktiga behandingar.

– Det vi har hittat är att man i elva undersökta åtgärder där saknar vi möjligheter i journalanteckningarna att avgöra om det har utförts korrekta medicinska undersökningar eller åtgärder. Däremot har vi i vår preliminära utredning inte några klara belägg för att någon kvinna ska ha fått någon onödig eller felaktig behandling eller att man använt för grova instrument, säger Johan Bratt som är chefsläkare inom Stockholms Läns Landsting:

Av de 400 journaler som begärts ut från Ultragyn har landstinget granskat 141 och hittat oklarheter i elva fall. Det betyder att man inte kan belägga att det ingreppet som gjorts var nödvändigt, eller att det ens utförts.

– Det kan betyda att felaktigt har registrerat det som en mer avancerad åtgärd. Vi har alltså inga belägg för att man gör onödigt många för avancerade åtgärder, det vi har belägg för att man felaktigt registrerat de åtgärder man gjort som mer avancerade, säger Johan Bratt. 

Man har sagt att man gjort något mer avancerat än man faktiskt gjort helt enkelt?

– Exakt, precis så.

Ett mer avancerat ingrepp ger mer pengar från landstinget. Tidningen Expressen skriver även om ett internt bonussystem på Ultragyn som ger läkaren upp till en femtedel av de pengar som betalas ut av landstinget.

– Det är ett system med prestationsbaserad ersättningar som har funnits sedan 25 år tillbaka. Det är ett system som fungerar bra, det är vanligt i privatdriven vård att man har prestationsbaserad ersättning, återigen, det innebär inte att vi driver iväg och gör onödiga ingrepp som inte är medicinskt motiverade, och vi äventyrar inte med det här systemet kvaliteten, det har vi noga koll på, säger Ultragyns vd Eva Ribbenhall.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) är kritisk till att Ultragyn fick utökat uppdrag.

– Jag blir ju väldigt fundersam. Varför är det så att man inte vill avvakta under utredningen utan man bara beviljar nya uppdrag. För det är ändå ganska allvarligt om de anklagelserna som är riktade mot det här företaget stämmer. Och de vidgår ju även att bonussystemet stämmer, så tycker jag att de inte borde ha något uppdrag alls i vårt sjukvårdssystem, säger han.

Moderaternas sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött tycker granskningen är viktig och förklarar att det utökade uppdraget med ultraljud utförs av en annan del av företaget, men att avtalet kan dras tillbaka om brister skulle upptäckas även där.

– Skulle det visa sig att vi hittar några fel, att vi hittar några fel i den delen av bolaget, eller att det finns riktigt allvarliga graverande fel när vi gör den här fördjupade granskningen så finns det ju alltid all möjlighet att bryta avtal, säger hon.

Mer om Vård & omsorg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".