Delad bild: Pensionsmyndigheten-skylt, Allra-skylt.
Foto: Christine Olsson/TT, Jonas Ekströmer/TT

Allra tillåts vara kvar i PPM-systemet – tills vidare

Gäller tills vidare enligt besked från Högsta Förvaltningsdomstolen
1:44 min

På torsdagseftermiddagen kom beskedet att Högsta förvaltningsdomstolen gick på Kammarrättens beslut om att Pensionsmyndigheten inte nu får fullfölja avregistreringen av Allras fonder i PPM-systemet. Fonderna ska därmed finnas kvar i väntan på en slutlig juridisk prövning.

– Det är ingen domstol som har sagt att vi gjorde fel utan det kammarrätten sade för en vecka sedan var att de vill utreda om man kan överklaga. Under den tiden vill de att vi pausar avregistreringen och det är klart att vi gör som domstolen säger, berättar Jimmy Larsson Hagberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

I morse berättade Ekot om hur pensionsbolaget Allra överfört 150 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar, och att Pensionsmyndigheten menar att hela syftet var att pengarna skulle gå till vinster för Allras ägare.

Allras vd Alexander Ernstberger anser att Pensionsmyndigheten inte förstår hur värdepappersmarknaden fungerar.

– Totalt har vi haft transaktionskostnader på 150 miljoner som har skett via intern värdepappershandel. Det är inte samma sak som att vi har tagit 150 miljoner från spararna, säger han.

Det handlar om de avgifter som Allras dotterbolag i Dubai tagit ut av Allras fonder under 2015 och 2016. Totalt kostade det spararna 150 miljoner i de här internaffärerna.

Enligt Pensionsmyndigheten var det ett upplägg för att berika ägarna i Allra - inte för pensionsspararnas bästa. Men Alexander Ernstberger hävdar att det är helt fel.

– Hade vi handlat via en annan part så hade det blivit dyrare för spararna, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".