Regeringen vill göra det lättare att byta information om jihadister

1:52 min

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer att försöka ändra lagen så att polis, kommuner och sjukvård ska kunna byta information om misstänkta terrorister.

I dag är det svårt för polisen, sjukvården och kommunerna att tipsa varandra om misstänkta terrorister, exempelvis personer som återvänder efter att ha stridit för jihadister i Syrien. Detta har kritiserats under flera år av olika socialtjänster och av den nationella samordnaren för våldsbejakande extremism.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att regeringen redan har ändrat sekretessbestämmelserna vid ett tillfälle.

– Men jag tror vi måste gå vidare och ändra sekretessreglerna så att kommun och polis kan dela information bättre, och för att uppnå det kommer vi att tillsätta en utredning för att få fram ett förslag, säger han.

Nu vill alltså regeringen lagstifta i frågan, och Anders Ygeman tror att han kommer att kunna samla tillräckligt stöd i riksdagen för en ändring.

– Jag uppfattar att det finns en grundläggande samsyn i behovet av att kommun och polis jobbar tillsammans mot brottslighet och för att förebygga brott, säger han.

Detta har ju påtalats ganska länge. Varför är det först nu regeringen agerar i frågan?

– Vi har agerat tidigare och skärpt sekretessreglerna på så sätt att polisen lättare ska kunna dela information och ta del av information. Men den här delen när det gäller kommunen och sekretessen, den återstår, och den tar vi nu tag i.

Beskedet från Anders Ygeman kommer efter att polisen nyligen begärde en lagändring så att de bättre ska kunna dela information med sjukvården och kommunen. Jonas Hysing, chef för Nationellt taktiskt råd vid Polismyndigheten, säger att man på så sätt bland annat skulle kunna få tips från sjukhusen om personer som behandlas för krigsskador.

– Exempelvis uppenbara skador som kommer från konflikthärdar eller krigsskador. Fingrar och händer som är bortskjutna helt enkelt, säger han.

I sådana fall skulle polisen kunna få information som skulle kunna leda till att man inleder en förundersökning om misstänkt terrorbrott, menar Jonas Hysing.

– Men den informationen får vi inte från sjukvården, i alla fall inte per automatik, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista