Storbritannien får inte sluta egna handelsavtal

1:39 min

EU tänker hålla fast vid de regler som säger att Storbritannien inte får sluta några egna handelsavtal med ett enda av EU:s samarbetsländer. Det kan leda till att Storbritannien blir isolerade på handelsområdet.

Beskedet kommer från Handelskommissionär Cecilia Malmström (L), dagen efter att premiärminister Theresa May har lämnat in sin formella ansökan om att få lämna unionen

– Så länge de är medlemmar i EU är det EU som förhandlar frihandelsavtal. Men det är klart att de har samtal, säger Cecilia Malmström.

Hur mäter man den gränsen, när pratar de och när förhandlar de?

– Ja, det är förstås jättesvårt att veta. Men det är klart att vi inte kan hindra britterna från att prata med Australien och Nya Zeeland och det kommer vi inte heller att göra, säger Cecilia Malmström.

Är det här är EU:s bästa tumskruv på Storbritannien, att de inte har någon möjlighet att själva förhandla nya avtal?

– Inte så länge de är medlemmar, så är det. Och det vet de mycket tydligt, fortsätter hon.

Många pratar nu om att det kommer att bli hårda tag i de förhandlingar mellan EU och Storbritannien som börjar senare i vår.

På två år ska allt vara klart. Men det kan ta uppåt tio år att förhandla ett frihandelsavtal och britterna får inte börja förhandla innan de har lämnat unionen. Då skulle de stå utan gällande avtal med EU:s länder och med alla andra länder som ingår i de 38 handelsavtal som EU redan har med länder runt om i världen.

För att överbrygga den här tiden kommer det att behövas ett slags övergångsregler som britterna gärna vill börja prata om genast. Men Cecilia Malmström vill i dag inte säga om det ens är möjligt att låta britterna åka snålskjuts på tidigare avtal, tills de har hunnit sluta några egna.

– Jag har faktiskt ingen aning. Det är alldeles för tidigt att säga något om det. Först måste utträdesvillkoren bli klara, sedan får vi börja prata om framtida förhållanden och eventuella övergångsregler, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista