USA släpper krav på Syriens diktator

1:05 min

USA släpper nu kravet på att Syriens president Bashar al-Assad måste avgå, det meddelar både utrikesministern och FN-ambassadören.

– Vi kan inte längre fokusera på Assad som den förra administrationen gjorde, sa USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i dag enligt flera nyhetsbyråer. Vi prioriterar inte längre hans avgång, lade hon till.

Haley sa också att USA kommer att se över vem man kommer alliera sig med för att skapa en verklig förändring för Syriens folk.

– Man får välja sina strider, sade FN-ambassadör Nikki Haley något senare till journalister i New York.

Även Rex Tillerson, USA:s utrikesminister, gav en liknande kommentar på en presskonferens under sitt besök i Turkiet i dag då han sa att Assads position kommer att avgöras av Syriens folk.

– Jag tror att president Assads framtid kommer att avgöras av det syriska folket, sade utrikesminister Rex Tillerson vid en pressträff under sin resa i Turkiet.

Det var i augusti 2011 som den dåvarande utrikesministern Hillary Clinton första gången öppet krävde Assads avgång, Obamaadministrationen höll sedan fast vid det kravet.

Den syriska oppositionen reagerar avvisande på utspelet. Presidenten kan inte ha någon roll i ett framtida Syrien, meddelar oppositionen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Donald Trump och hans administration har både före och efter valet signalerat en annan Syrienpolitik. För lite mer än en vecka sedan sa utrikesminister Tilllerson att administrationens främsta prioritet i hela Mellanöstern är att besegra Islamiska staten.

Sedan Ryssland grep in militärt 2015 har det blodiga inbördeskriget vänt till Bashar al-Assads fördel.

Över 320 000 människor har dött i konflikten och miljontals har drivits på flykt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista