Delad bild: man med skjorta och en FN-flagga.
Kongoforskaren Jason Stearns är kritik till FN-utredningen. Foto: Congo Research Group, Timo Jaakonaho/TT.

Kritik mot FN-utredningen om Zaida Cataláns död

"FN verkar inte vilja kritisera kongolesiska regeringen"
2:16 min

En av världens främsta specialister på Kongo anklagar FN för att agera senfärdigt och undfallande i utredningen om svenska FN-experten Zaida Catalán som hittades död i måndags.

Jason Stearns, forskare vid New York University, säger till Ekot att en oberoende extern utredare nu bör kallas in för att bringa klarhet i såväl dödsfallen i Kongo-Kinshasa som uppgifterna om illdåd i konflikten.

– Även med de extremt svåra arbetsförhållandena för en sökoperation kunde FN-missionen ha gjort mer och snabbare. Först fyra dagar efter försvinnandena den 12 mars skickade de in civila utredare på plats, och de två personer som då började arbeta var alldeles för få, säger Jason Stearns.

Stearns har lång erfarenhet från fältarbete i det krigsdrabbade Kongo-Kinshasa, för bland annat International Crisis Group men han var även själv chefsexpert för Säkerhetsrådet under en tidigare rotationsrunda i gruppen som inrättades 2004.

– En av de möjliga misstänkta är den kongolesiska regeringen själv. Men i onsdags kom FN:s fredsbevarande mission med ett uttalande där de tackar den kongolesiska regeringen för utmärkt samarbete. Det är inte sant, enligt Stearns.

Han hävdar att regimens representanter tvärtom hindrat FN, spridit falska rykten om missionen till lokalbefolkningen och inte velat lämna ut avgörande information.

– Redan i inledningen av utredningen har FN-missionen en inställning där de inte verkar vilja skämma ut eller kritisera regeringen – trots att regeringen själv är en möjlig misstänkt för dödandet, säger Stearns.

Han efterfrågar nu en oberoende internationell utredning, till exempel tillsatt av FN:s Genèvebaserade kommission för mänskliga rättigheter, för att utöver de nationella utredningarna gå till botten med både attacken mot FN-experterna och illdåden de själva skulle undersöka.

Ekot har sökt både den kongolesiska regeringen och FN-missionen Monusco utan framgång.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".