Serbiens premiärminister anklagas för auktoritära tendenser

2:28 min

I presidentvalet i Serbien på söndag hålls presidentval i EU-kandidatlandet Serbien och den troligaste segraren är landets sittande premiärminister, Aleksandar Vucic, men hans motståndare anklagar honom för allt mer auktoritära tendenser.

– Han, Aleksandar Vucic, har tagit över hela landet, han säger att Serbien - det är jag. Ingen demokrati, inga fria medier, ingen yttrandefrihet.

Domen över presidentkandidat Aleksandar Vucic är hård från Vladimir Milosevic, där han står på gågatan i staden Nis och kampanjar för en av Vucics motståndare - den tidigare ombudsmannen för mänskliga rättigheter i Serbien, Sasa Jankovic.

Enligt opinionsmätningarna ser han ut att kunna bli valets tvåa och möjligen bli den som ställs mot Aleksandar Vucic i en andra valomgång - om nu inte valet avgörs redan på söndag. Många tror att den sittande premiärministern kommer att få över 50 procent av rösterna och då behövs ingen andra omgång.

Oppositionspolitikern Vladimir Milosevic kanske överdriver när han säger att det inte finns någon yttrandefrihet eller demokrati alls i Serbien, men det är sant att de stora medierna rapporterar till premiärminister och presidentkandidat Aleksandar Vucics fördel och många vittnar om hur svårt det är att alls få ett jobb om man inte tillhör ledarens parti.

Presidentens makt i Serbien är begränsad men journalisten och den politiska analytikern Bosko Jaksic säger att för en person som Aleksandar Vucic spelar det ingen roll - han tar med sig makten dit han går.

Ett av Aleksandar Vucics mål är att göra Serbien till EU-land och jämfört med andra länder i regionen ligger man långt fram i förhandlingsprocessen med Bryssel. EU, säger Bosko Jaksic, är nöjda eftersom de ser Vucic som en stabiliserande faktor när spänningarna åter växer i flera av de länder som tidigare tillhörde Jugoslavien och då väljer de att blunda för de alltmer auktoritära tendenserna i Serbien. 

– I EU vet man naturligtvis om det här men man blundar för det.

Och det, säger Bosko Jaksic, bidrar till att också många serber som oroas över en antidemokratisk utveckling i landet nu blir alltmer skeptiska till ett framtida EU-medlemskap.

– När de ser att en sådan Vucic får stöd av EU växer motviljan mot unionen, säger Bosko Jaksic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista