Säkerhetsrådgivaren vittnar i utbyte mot att han inte åtalas

1:25 min

Donald Trumps före detta nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som tvingades lämna posten efter 24 dagar, kommer vittna i utbyte mot att han inte åtalas, det skriver Wall Street Journal i dag.

Det är oklart vad Flynn kommer att säga i ett vittnesmål, men han var en av Donald Trumps närmaste rådgivare både före och efter valet.

Michael Flynn tvingades bort efter att det kommit fram att han diskuterat USA:s sanktioner med den ryske ambassadören i USA.

Vid tillfället för samtalet hade Flynn inte tillträtt som nationell säkerhetsrådgivare och att då diskutera den typen av frågor skulle kunna vara olagligt.

När det också stod klart att Flynn hade undanhållit flera detaljer om sitt samtal och fört vice president Mike Pence bakom ljuset tvingades han avgå.

I dag skriver Wall Street Journal att Flynn har erbjudit sig att vittna i flera nu pågående utredningar angående Rysslands påstådda inblandning i det amerikanska presidentvalet, i utbyte mot att han inte kommer åtalas.

Bland annat är Flynn beredd att vittna inför senatens och representanthusets underrättelseutskott, men också i den pågående utredningen som leds av den federala polisen FBI.

Vad Michael Flynn kan tänkas säga i ett eventuellt vittnesmål är oklart, men att han ber om immunitet tyder på att han anser att det finns risk för att han begått en brottslig handling.

I ett uttalande till New York Times säger Flynns advokat Robert Kelner bland annat att ingen vettig person skulle utsätta sig för en utfrågning i den här politiserade miljön.

– Först måste man ha garantier som skyddar mot ett orättvist åtal, sade Rober Kelner till New York Times.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista