Man som viftar med en venezolansk flagga
Foto: Fernando Llano/TT.

Världen fördömer "statskupp" i Venezuela

Många oroliga över högsta domstolens beslut igår
1:54 min

Flera latinamerikanska länder är oroliga för att Venezuela är på väg att bli diktatur efter beslutet av landets högsta domstol att ogiltigförklara parlamentet.

Kravallpolis stoppade igår oppositionspolitiker som samlades för att protestera utanför Venezuelas högsta domstol. Flera av dem uppmanade poliserna och militärerna att sluta skydda regeringen och börja skydda demokratin.

En statskupp. Så beskrivs högsta domstolens beslut att ogiltigförklara Venezuelas nationalförsamling, som kontrolleras av oppositionen. Domstolen, som är allierad med socialistpartiet, meddelade igår att de nu tar över all lagstiftande makt, på grund av anklagelser om att tre av oppositionens ledamöter skulle ha fuskat under valkampanjen inför parlamentsvalet 2015. Men ledamöterna har inte längre några förtroendeposter i nationalförsamlingen och oppositionen hävdar att argumentet bara är ett svepskäl för att införa diktatur i Venezuela.

Fördömanden strömmade igår in från hela Latinamerika. Peru kallade tillbaka sin ambassadör i protest mot att den venezolanska regeringen "upphävt demokratin". Mexiko, Chile, Colombia, Brasilien och Argentina uttryckte oro över utvecklingen, och USA kallar det som hänt för ett steg tillbaka för demokratin. Länderna uppmanar president Nicolás Maduro att släppa fängslade oppositionspolitiker och utlysa de lokalval som skulle hållits förra året men som ställts in.

Venezuelas utrikesminister skrev på Twitter att kritikerna utgör en högerallians vars syfte är att attackera Venezuelas demokratiskt valda system.

De amerikanska staternas organisation, OAS, har nu kallat till ytterligare ett akutmöte för att eventuellt utesluta Venezuela. Och på hemmaplan har oppositionen har kallat till demonstrationer på lördag i protest mot den president som man nu hävdar gjort sig själv till diktator.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".