Mattias Agerberg, doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet sitter framför en dator.
1 av 2
Personer som upplever att korruptionen är hög är mycket mer benägna att rösta på populistpartier, enligt Mattias Agerberg, doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
Svenska sedlar tas upp ur en plånbok.
2 av 2
Mattias Agerberg har jämfört faktiska valresultat i europeiska regioner med olika nivåer av korruption. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Studie: Korruption kan stärka populister

85 000 personer runt om i Europa har deltagit
3:01 min

De som upplever samhället som korrupt tenderar att oftare vilja rösta på populistiska partier, som Nationella Fronten i Frankrike. Det visar en unik svensk forskningsstudie.

Bakom studien står Mattias Agerberg, som är doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Vi har individer som upplever att korruptionen är hög, som upplever att kvaliteten på samhällsinstitutionerna är låg och som också ofta har blivit tvingade att betala mutor under senaste tiden.

– De är mycket mer benägna att rösta på ett populistparti om det vore val i dag, säger Agerberg.

Marine Le Pen kan vinna vårens presidentval i Frankrike. Hennes Nationella Fronten är av många klassat som ett populistiskt parti, inte minst för att det i hög grad försöker vinna politiskt stöd genom att säga sig stå på folkets sida mot något slags samhällselit.

Mattias Agerbergs studie bygger på att hela 85 000 personer runt om i Europa har gett sin syn på bland annat korruption inom skola, vård och rättssystem.

Han har även jämfört med faktiska valresultat i europeiska regioner med olika nivåer av korruption.

Det statistiska sambandet är starkt, säger doktoranden till Ekot. De som har låg tilltro till samhällsinstitutioner är mer benägna att rösta på populistiska partier, till höger eller vänster på den politiska skalan.

– Folk som upplever korruption i sin vardag, för dem är korruption ofta en viktigare fråga, säger Mattias Agerberg.

– Populistpartier har ofta varit de mest framträdande i att politisera korruption och försöka göra det till en valfråga. Därigenom har de en större framgångspotential hos de här väljarna och i de regionerna där korruptionen är högre.

I den nya studien från Göteborgs universitet finns exempel från Italien där populistpartier som Femstjärnerörelsen har haft totalt över 50 procents stöd i områden som anses vara hårt drabbade av korruption, som Sicilien.

Samtidigt har populisterna bara haft runt 20 procents väljarstöd i norra Italien där samhällsinstitutionerna fungerar betydligt bättre. Skillnaderna inom ett land kan alltså vara stora.

Sverigedemokraterna klassas som ett populistparti i Mattias Agerbergs vetenskapliga artikel. Sverige brukar anses vara ett av Europas minst korrupta länder, och enligt Agerberg visar SD:s framgångar på senare år att graden av korruption är långt ifrån det enda som lockar folk att vilja rösta på populistpartier.

– Det finns ju en mängd andra frågor, invandring till exempel, som är en väldigt viktig fråga för framför allt högerpopulistpartier.

– Men det är onekligen så att det tog ganska lång tid i Sverige, om man jämför med andra länder, innan ett populistparti fick sitt ordentliga genombrott.

Skulle den låga nivån på korruption kunna vara ett skäl till att det, som du säger, tog såpass lång tid?

– Kanske, det är väldigt svårt att säga, säger Mattias Agerberg.

Den nya studien är nu publicerad i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Political Research.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".