Hans Skarplöth. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
1 av 3
ATG:s vd Hans Skarplöth Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
Man står och tänker spela på hästar.
2 av 3
Foto: Hasse Holmberg/TT.
Lennart Käll, vd för Svenska spel.
3 av 3
Lennart Käll, vd för Svenska spel. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Svenska spels vd: "Vi är positiva till utredningen"

0:57 min

Både Svenska spel och trav och galoppbolaget ATG välkomnar utredarens förslag om att slopa det svenska spelmonopolet. Men ATG:s vd Hasse Skarplöth höjer ett varnings finger för att konsumentskyddet är för svagt.

– Det positiva med förslaget är att vi nu kan få rätt förutsättningar för en licensmarknad som kan fungera. Men avsaknaden av ett tydligt spelansvar och konsumentskydd är problematiskt, säger trav- och galoppföretaget ATG:s vd Hasse Skarplöth.

Enligt förslaget som regeringens utredare Håkan Hallstedt lagt fram i dag kommer det svenska spelmonopolet att försvinna.

Istället vill han se ett licenssystem där alla spelföretag har rättigheter och skyldigheter. Alla spel som sker utanför licenssystemet kriminaliseras om förslaget blir verklighet.

Utredaren Håkan Hallstedt föreslår också en spelskatt på 18 procent, tanken är att staten på så sätt ska kunna täcka upp för tappet i monopolets tidigare intäkter, samtidigt som man undviker att skrämma bort potentiella licenstagare som tidigare haft verksamheten utomlands.

Svenska spels vd Lennart Käll tycker att utredaren har gjort ett bra jobb.

– Jag skulle initialt säga att det finns väldigt mycket som är positivt med förslaget. Jag tycker att förslaget med självavstängning för spelare är riktigt bra. Men nu handlar det, för vår del om, att gå igenom den 1300 sidor långa utredningen, säger Svenska spels vd Lennart Käll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista