Donald Tusk lägger planen för brexit

1:55 min

Storbritannien måste först gå med på villkor för separationen från EU. Först därefter öppnas samtalen om ett handelsavtal, förklarade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i dag.

Ett sammansvetsat EU med 27 länder går nu in i förhandlingarna med Storbritannien. Det var budskapet när Europeiska rådets ordförande Donald Tusk presenterat de förutsättningar han ser inför förhandlingarna.

– Det kommer att bli tuffa, komplext, och i bland också konfliktfyllt, sade han.

En av de frågor som har diskuterats allra mest sedan folkomröstningen förra sommaren är när Storbritannien ska få börja förhandla om framtida handelsavtal med EU-länderna och även med andra länder runt om i världen. Detta eftersom alla EU-länder har lämnat över makten i handelsfrågor till unionen.

Beskedet är att man måste ha nått "betydande framgång", eller "sufficiant progress" som det står i dokumentet – i flera viktiga frågor innan man kan börja prata om framtiden.

Det handlar om villkoren för EU-medborgare som bor i Storbritannien, om hur mycket britterna ska betala vid utträdet och om hur man ska hantera landgränsen till Nordirland där man idag inte gör några gränskontroller.

Alla tre är stora och svårlösta frågor i processen och det alla vill veta i dag är därför vad Donald Tusk menar med "sufficiant progress".

– Den frågan måste besvaras av alla medlemsländerna, sade han.

Till hösten hoppas Donald Tusk att förhandlingarna kan börja handla om en framtida relation mellan EU och Storbritannien.

Dagens utkast ska nu diskuteras av medlemsländerna och först vid ett toppmöte den 29 april ska stats- och regeringscheferna sätta ner foten.

Mer intresserad av EU-politik? Lyssna på Europapodden!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista