Protester framför parlamentet i Kapstaden i dag. Foto: Brenton Geach/AP/TT.
Protester framför parlamentet i Kapstaden i dag. Foto: Brenton Geach/AP/TT.

Sydafrikas president Zuma har sparkat respekterad finansminister

Åtgärden har skapat stor oro
1:16 min

Sydafrikas president Jacob Zuma har sparkat landets respekterade finansminister, Pravin Gordhan, tillsammans med ett stort antal andra ministrar i en ommöblering av regeringen. Åtgärden har skapat stor oro och landets valuta, randen, tappar i värde.

Zumas väntade men ändå plötsliga ommöblering, kallad "midnattsmassakern", efter beskedet i natt, ser ut att leda till ännu fler sprickor inom ledande personer i ANC.

Gwede Mantashe, inflytelserik generalsekreterare inom ANC, har i media sagt att han känner sig obekväm med beslutet.

Även landets vicepresident Cyril Ramaphosa har öppet beskrivit det som "helt oacceptabelt".

Finansminister Pravin Gordhan har setts som en garant mot korruption och för budgetdisciplin. Men den öppna konflikten mellan honom och president Zuma har blivit intensivare under de senaste månaderna.

Den sydafrikanska randen sjönk med fem procent som en reaktion på Zumas beslut och det finns farhågor om att landets kreditvärdighet kommer att skrivas ner ytterligare. 

Zumas styre har präglats av återkommande skandaler och anklagelser om alltför intima ekonomiska kontakter med en inflytelserik indisk familj, Gupta, som tros ha haft ett direkt inflytande vid ett antal politiska tillsättningar.

Förra året förlorade ANC ytterligare stöd i kommunalvalen, till följd av skandalerna. Jacob Zuma väntas avgå som ANC:s ordförande i december inför presidentvalet 2019.

Relaterat

Mer om Sydafrika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".