En flicka håller en mobiltelefon.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många asylsökande och nyanlända utsätts för hedersförtryck

Under 2016 ökade antalet ärenden med 50 procent jämfört med året innan
1:41 min

Det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vill nu se en analys av behovet av stöd och skydd under asyltiden.

Myndigheterna har under senare år fått kännedom om att allt fler asylsökande och nyanlända kvinnor i Sverige lever under hedersförtryck, säger Juno Blom, utvecklingsledare inom det nationella kompetensteamet.

– Vi har sett att det har kommit in en ny grupp till vår stödtelefon och det är utsatthet bland asylsökande och nyanlända.

Under 2016 ökade antalet ärenden om hedersvåld och förtryck till den nationella stödtelefonen med drygt 50 procent jämfört med året innan som Ekot tidigare berättat.

I dag lämnade det nationella kompetensteamet för hedersrelaterat våld och förtryck en rapport till regeringen där man nu vill se en analys av utsattheten hos nynalända och asylsökande.

– Förvisso så kommer man ifrån kriget, men i det här demokratiska landet Sverige så blir man kvar i allvarlig utsatthet med stora övergrepp. Vi har barn som kommer hit i barnäktenskap och förblir i barnäktenskap. Vi har asylsökande vuxna kvinnor som beskriver hur man inte vågar gå ut från rummet på asylboendet med risk för, och i vissa fall också utsatta för övergrepp, säger Juno Blom.

Migrationsverket och Socialstyrelsen bör analysera behovet av mer kunskap om frågan står det i rapporten. Under förra året registrerade Migrationsverket 132 barn i äktenskap, men det kan vara många fler enligt Juno Blom.

– Där måste vi bli bättre på att se, förstå och vidta rätt åtgärder och verkligen vilja.

Sen stödtelefonen för myndigheter startade för tre år sedan har Kompetensteamet också fått kännedom 79 personer som förts ur landet mot sin vilja.

Justitieminister Morgan Johansson har nu sagt att han vill se en hårdare lagstiftning mot föräldrar som skickar sina barn utomlands för exempelvis tvångsgifte. Det välkomnar Juno Blom, och säger också att allt fler numera är medvetna om hedersproblematiken:

– Någonstans mitt i allt det här sorgliga så är det så att ju bättre vi blir på frågorna ju fler ärenden kommer vi att identifiera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".