FN:s säkerhetsråd beslöt i kväll att dra ner på bidraget till FN-missionen i Kongo med 18 procent.
Foto: Marc Hofer/Janerik Henriksson/TT

Minskat bidrag till FN-missionen i Kongo

Frankrike var emot det och varnar för en eskalerande våldsspiral
1:16 min

FN:s säkerhetsråd beslöt i kväll att dra ner på bidraget till FN-missionen i Kongo med 18 procent. Beslutet kommer efter kompromisser med USA som ville spara ännu mer.

Frankrike var emot det och varnar för en eskalerande våldsspiral i det oroliga Kongo-Kinshasa. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres var också emot det och hade förespråkat en förstärkning med drygt 300 man.

Men så blir det nu inte. USA, som bidrar med 28 procent av budgeten för fredsbevarande insatser, har både velat skära i sina kostnader och effektivisera insatserna.

Monusco, som FN-missionen i Kongo-Kinshasa kallas, kostar 10 miljarder kronor om året och är världens största och mobiliserar drygt 19 000 man i uniform. Efter neddragningen minskar styrkan till drygt 16 000 fredssoldater.

Monusco har funnits i landet sedan 1999 och en del kritiker menar att missionen på snart 18 år borde ha kunnat agera mer effektivt för fred i landet.

Beslutet om neddragningen kommer i ett politiskt känsligt läge för detta jätteland. President Joseph Kabila har vägrat kliva av makten i strid med grundlagen och förhandlingar med oppositionen om ett val senare i år har fallit samman.

Dessutom har nya miliser och våldsamheter blossat upp på flera platser i landet, vilket inte minst svenskan Zaida Cataláns död nyligen visat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".