Flynn nekas immunitet i rysshärvan

Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn vill vittna om sina ryska kontakter – om han slipper åtal. Presidenten är för åtalsfrihet. Men ett senatsutskott vägrar ge Flynn immunitet, enligt NBC News.

– Ingen förnuftig person. skulle gå med på att låta sig frågas ut i en så extremt politiserad, häxjakts-präglad miljö utan försäkringar om att inget orättvist åtal kommer att väckas, säger Flynn­s advokat Robert Kelner till The Wall Street Journal.

Enligt tidningen har Flynns erbjudande att vittna framförts till kongressens båda underrättelseutskott samt till den nationella polisen FBI.

Senatens underrättelseutskott säger nej till att ge Flynn åtalsfrihet, rapporterar NBC News som stöder sig på två kongresskällor. Immunitet finns "inte på bordet", säger en av källorna till tv-kanalen.

Trump å sin sida twittrade att Flynn gör rätt som begär immunitet. Enligt Vita husets talesperson Sean Spicer finns ingen fruktan för vad Flynn skulle kunna avslöja.

Så växer alltså härvan om Rysslands påverkan på fjolårets valrörelse i USA och Moskvas eventuella band till Trumps stab.

Den kontroversielle tidigare generallöjtnanten Flynn tvingades avgå i mitten av februari, efter en historisk kort sejour som Trumps nationelle säkerhetsrådgivare. Detta sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen till vice president Mike Pence om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör.

Redan tidigare hade Flynn, som varit chef för den militära underrättelsetjänsten DIA, ifrågasatts för andra ryska mellanhavanden.

Uppgifterna är känsliga eftersom kongressens två underrättelseutskott samt FBI är särskilt intresserade av om ryska hackare agerat i maskopi med Trumpkampanjen.

Att Flynn säger sig vara villig att vittna mot garantier om immunitet kan tyda på att han faktiskt har något att berätta. Men det kan också tolkas som att han känner av den giftiga stämningen i Washington DC och vill vidta alla försiktighetsåtgärder.

Senaten har lovat att "aggressivt" söka svaren i Rysslandshärvan, medan republikaner och demokrater i representanthusets underrättelseutskott nu bråkar öppet med varandra om frågan.

Parallellt med utredningarna har Trump kommit med uppseendeväckande anklagelser om att företrädaren Barack Obama beordrade avlyssning av honom i Trump Tower.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista