USA:s kritik om mänskliga rättigheter i arabvärlden tonas ner

2:16 min

Efter att Trumpadministrationen sagt att man kommer sälja stridsflyg och vapen till Bahrain, trots att affären tidigare stoppats på grund av övergrepp mot mänskliga rättigheter, ser fler sunnimuslimska stater fram emot lättnader i USA:s påtryckningar.

Affären som är värd motsvarande 45 miljarder kronor, innebär att USA nu kommer kunna sälja bland annat 19 F-16-plan.

Den kallas för det första konkreta beviset för Trumpadministrationens helomvändning när det gäller krav på mänskliga rättigheter i Mellanöstern.

De 19 stridsflygplanen fanns på dagordningen under president Obama, men stoppades bland annat med kravet att Bahrain först skulle släppa den kände människorättsaktivisten Nabeel Rajab, som åkt in och ut ur fängelse sedan 2012 – nu senast har han suttit i isoleringscell i 9 månader, anklagad för att ha spridit så kallat falska nyheter om Bahrain på Twitter.

I somras förbjöds också det största oppositionspartiet.

Bahrain är det lilla öriket där USA:s 5:e flotta har sin hemmahamn. Majoriteten av befolkningen är shiamuslimsk, men emiren är sunnimuslim och allierad med Saudiarabien.

Under den arabiska våren krossades Bahrains proteströrelse med hjälp av styrkor från Saudiarabien.

Vapenaffären kan fortfarande rent teoretiskt stoppas av kongressen, men republikanska politiker har redan uttalat sig och förklarat att vapenaffärer ska avgöras av USA:s strategiska behov, och bör inte blandas ihop med andra länders inrikespolitiska uppförande.

Att USA nu ser ut att tona ner sin kritik i fråga om yttrandefrihet för dissidenter, mänskliga rättigheter, och inskränkt pressfrihet, välkomnas i många sunnimuslimska huvudstäder där USA:s kritik varit inte bara ett irritationsmoment utan också lett till stark oro att USA under Obama gynnade Iran på de sunnistaternas bekostnad.

Nu har Trumpadministrationen återupprättat goda relationer till länder som Saudiarabien och Egypten, vars president Abdel Fatah al Sisi träffar Donald Trump på måndag, som den förste egyptiske presidenten att besöka Vita Huset på 13 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista