Trump hotar slåss mot sina egna partikamrater

2:55 min

I USA hotar president Donald Trump att slåss mot sina egna partikamrater i nästa val om de inte blir mer samarbetsvilliga i kongressen.

Republikanerna har både presidentposten och majoritet i kongressen. De har längtat efter att kunna driva igenom sin politik, men nu är de inbördes striderna skarpa och Donald Trump lyckas inte ena sitt parti, tvärtom.

Efter att republikanerna misslyckats med att genomföra ett av sina centrala vallöften, en ny sjukförsäkring, slickar partiet såren men knappast i tysthet.

Ledamöterna angriper varandra och det ser besvärligt ut att enas om andra viktiga förslag också trots att partiet har majoritet i kongressen.

President Donald Trump själv gick till attack i veckan mot den grupp egna kongressledamöter som kallas The Freedom Caucus.

De kan beskrivas som högerradikala, principfasta och ganska ointresserade av att kompromissa.

Flera av dem vägrade att stödja Trumps förslag till ny sjukförsäkring och nu ger han dem skulden för fiaskot och hotar dem dessutom.

"The Freedom Caucus kommer att skada hela agendan för republikanerna om de inte ställer upp för laget och det snabbt. Vi måste slåss mot dem och demokraterna 2018", twittrade presidenten och angrep några av dem personligen.

Ironiskt nog har Donald Trump strukit de oppositionella på högerkanten medhårs till helt nyligen och flera av dem gillar presidentens anti-etablissemangsretorik, men de reste genast ragg efter Trumps tweet.

"Tanken att hota sig fram till framgångar kanske inte är den klokaste strategin", sa Mark Sanford från South Carolina. Mo Brooks från Alabama sa att presidenten inte var särskilt konstruktiv och konstaterade att man inte får röster på att skälla ut folk utan med bättre förslag.

En ledamot hånade Trump för att själv ha sugits upp i etablissemanget.

Freedom Caucus är tillräckligt många för att kunna blockera republikanernas majoritet i kongressen och de tänker inte låta sig tämjas av Trump. De är starka i sina egna valkretsar.

Härnäst gäller det mer budgetpengar för att förhindra att myndigheter tvingas stänga i slutet av nästa månad, en skattereform som ännu inte finns på bordet och sen ska muren mot Mexico betalas, liksom ny infrastruktur – allt kan gå i stöpet om inte republikanerna skapar enighet internt.

Presidenten har fått erfara att det inte var så enkelt att ena och styra partiet, och nu antyder Trump att han hellre samarbetar med demokraterna om hans eget parti inte vill kompromissa.

Perspektivet att göra upp över partigränsen i viktiga frågor fick republikanernas talman Paul Ryan att reagera.

– Om den här republikanska kongressen låter det perfekta bli det godas fiende, då är jag orolig att vi tvingar presidenten att samarbeta med demokrater, sa Ryan som lät som att då vore det riktigt illa.

Hans partikamrat Bob Corker kontaterade att det har gått långt när talmannen för ett parti uppmanar presidenten att inte arbeta med det andra partiet för att lösa problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista