Kvinna och man på buss i Urumqi
Busschaufförer ska hindra kvinnor från att gå på bussen om de har täckt ansikte enligt de nya reglerna. Arkivfoto: Andy Wong /AP/TT

Hårdare regler mot muslimer i Xinjiang

Förbjuds att täcka ansiktet och att ha "onormalt" skägg
2:13 min

I dag börjar nya stränga regler att gälla för den muslimska befolkningen i kinesiska Xinjiang.

Reglerna sägs vara till för att motverka radikalisering och extremism, men väntas leda till starkt missnöje hos Kinas uiguriska befolkning som tvingas ändra sitt vardagsliv i en riktning som anses mer kinesisk.

– Jag gick med i fotbollslaget och hoppas att vi inte kommer att påverkas av någon extremism, säger den uiguriska skoleleven Adila Aizezi i en ny officiell kampanjvideo.

Hennes uiguriska namn presenteras omgjort till en kinesisk version, och flickan står i kortbyxor på en fotbollsplan där hon undervisas av sin tränare i de senaste uppmaningarna från myndigheterna.

Enligt de nya riktlinjerna som gäller för hela Xinjiangregionen i västra Kina blir det bland annat förbjudet att täcka ansiktet eller att bära ett "onormalt" skägg.

Sådana regler har länge gällt för statsanställda uigurer i Xinjiang, men har kunnat undvikas av dem som haft egen anställning.

De nya reglerna ska involvera alla myndigheter, från hälsomyndigheten till utbildningsmyndigheten, och har som målsättning att utrota extremism genom att göra religionen "mer kinesisk".

För att se till att reglerna följs ska till exempel busschaufförer åläggas att säga åt kvinnor att de inte får gå på bussen med täckt ansikte och rapportera dem som bryter mot förbudet till myndigheterna.

Tjänstemän i Xinjiang ska utvärderas vid årsslutet och bedömas efter hur väl de drivit igenom de nya riktlinjerna.

Uigurer i den västliga regionen Xinjiang lever sedan många år under andra regler än kinesiska medborgare på andra platser.

Förra året samlade polisen in uigurers pass för att förhindra att de lämnar Kina. Endast äldre tillåts att åka på pilgrimsresor till Mecka.

Vid sidan om religionsförbuden är arbetsmarknaden i Xinjiang segregerad, och diskriminering mot uigurer är vanlig i samhället.

Det ökar spänningarna mellan den uiguriska ursprungsbefolkningen i Xinjiang och kineser från andra delar av Kina.

Xinjiang ses som en oroshärd med bland annat attacker mot polisstationer och myndigheter, något som den lokala regeringen nu försöker komma till rätta med genom ännu hårdare regler riktade mot den muslimska befolkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".