Så vill Löfven bryta dödläget efter Alliansens budgetutspel

1:41 min

Efter Alliansen olika utspel om att stoppa delar av regeringens budget säger Stefan Löfven (S) i dag att det inte uteslutet att det kan bli nyval om partierna inte kommer överens.

– Det måste man avgöra från tillfälle till tillfälle, alltså vilka frågor är det som ligger på bordet, vad är det som inte går igenom, vad är det som gör att regeringen, att jag i så fall skulle välja en sådan lösning, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Det måste jag avgöra vid varje givet tillfälle. Men det dom vet är att jag drar mig inte för det, om situationen kräver det.

Oppositionen vill bland annat stoppa regeringens planer på att fler ska betala statlig skatt och ändringen av skattereglerna för småföretagare.

Ett nyval, eller extraval, är inte Stefan Löfvens förstahandsalternativ. Han upprepar att hans dörr är öppen för oppositionen. Han vill samtal och försöka hitta en lösning.

Men vad händer då med regeringens samarbete med Vänsterpartiet? Ja, de ska också vara med i förhandlingarna säger statsministern.

– Alla måste ta sitt ansvar, vi har det besvärligaste parlamentariska läge vi haft på många, många år i Sverige. Och då innebär det att vi som är valda ledare måste ta vårt ansvar, och det inbegriper alltså även Vänsterpartiet och Jonas, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Så är det så att de andra vill komma och diskutera, ja då ska vi göra det, menar jag.

Men då ska Vänsterpartiet också vara med?

– Självklart!

Stefan Löfven säger också idag att om han hamnar i opposition efter valet, och Alliansen bildar minoritetsregering, då kommer han inte att bidra till att försvåra för en sådan genom att försöka stoppa enskilda förslag i deras budget.

– Väljarna ger oss de förutsättningar vi får i valet, väljarna har aldrig fel. Men därför måste vi som är politiska ledare hantera oavsett vilken situation som väljarna ger oss.

Så du lovar att ni inte kommer att göra några sådana här utbrytningar, oavsett vad?

– Vi har inga såna planer, nej.

Hör hela lördagsintervjun här