KD:s partisekreterare Acko Ankarberg.
KD:s partisekreterare Acko Ankarberg. Foto: JanErik Henriksson/TT, Pontus Lundahl / TT

KD riktar in sig på väljarna som flytt

"Vi jobbar nu efter en plan"
5:47 min

I över två år har Kristdemokraterna legat under riksdagsspärren och nu byter partiet strategi. Nu ska de ta tillbaka väljarna som lämnat partiet de senaste åren.

Den tidigare taktiken att vinna över missnöjda moderata väljare har inte funkat när allianskollegan, precis som Kristdemokraterna, gått åt ett mer konservativt håll till exempel i frågan om invandring och hårdare straff.

Vilka väljare är det då som ska lyfta partiet över spärren och in i riksdagen nästa val:

– Vi vill vinna tillbaka gamla väljare, säger partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.

Enligt Acko Ankarberg Johansson är det en väljare med fokus framförallt på familj, sjukvård och valfrihet.

På senare år har partiet försökt att profilera sig i frågor om invandring och säkerheten i samhället.

Men i sin ambition att skapa en politik som tilltalar fler, har partiet samtidigt försvagat sina band till det som historiskt varit partiet bas, det frikyrkliga Sverige.

Det är den väljargruppen som bar Kristdemokraterna in i riksdagen och som utgjorde grunden för de opinionsmässiga glansdagarna under 90-talet.

I valet 1991 fick partiet 7,1 procent, 1998 fick de 11.76 procent och 2002 9,1 procent.

Men sen så började det gå ner, ordentligt. 2006 fick partiet 6,59 och bildade regeringen tillsammans med de andra allianspartierna. 2010 hade kristdemokraterna fått 5,6 och i valet 2014 var de nere på 4,57.

– Vi jobbar nu efter den plan att träffa de som är våra potentiella väljare. Vi vet ju på distriktsnivå var vi hade större stöd år 2010 och 2006. Nu ser vi till att återkomma och träffa de väljarna som bor i de områdena och berätta om den politik som vi har. Om vi gör det uthålligt så kan vi också återfå dem som väljare, säger Acko Ankarberg Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".