En person röstar i presidentvalet i Ecuador.
Foto: Juan Cevallos/TT

Ecuadorianer väljer ny president

Nuvarnade presidenten: Vi har lyckats skapa en bärkraftig demokrati
1:38 min

I dag väljer Ecuador ny president efter 10 år under Rafael Correa. Valet står mellan regeringspartiets kandidat Lenin Moreno och högerkandidaten Guillermo Lasso. Vallokalerna har precis öppnat.

– Det här valet är ett tecken på Ecuadors oberoende. Under de här åren har vi lyckats skapa en bärkraftig demokrati, sade president Rafael Correa när han höll tal strax innan vallokalerna öppnade i dag.

Dagens presidentval i Ecuador är på många sätt en utvärdering av Rafael Correas 10 år vid makten. Många ecuadorianer prisar hans så kallade "medborgarrevolution" som bland annat förbättrat landets infrastruktur och utvidgat utbildningssystemet för människor som tidigare inte hade tillgång till universiteten.

Andra hävdar att han skapat en pseudo-demokrati där medierna idkar självcensur och presidenten koncentrerat alltför mycket makt kring sig själv.

Så i dagens val står förändring mot kontinuitet. Regeringspartiets kandidat Lenin Moreno har visserligen lovat att reformera den ekonomiska politiken på grund av Ecuadors allt större utlandsskuld, men vill samtidigt bevara de sociala trygghetssystemen.

Högerpartiets Guillermo Lasso vill öppna Ecuador för utländska direktinvesteringar, sänka skatterna och knyta vänskapsband till andra högerregeringar i Latinamerika, som Argentina och Brasilien.

Många är oroliga över att valnatten kommer bli stökig. Under den första valomgången i februari dröjde resultaten i flera dagar, vilket ledde till protester utanför valmyndigheten och anklagelser om valfusk från oppositionen.

Inför dagens val visar opinionsundersökningar att det är mycket jämnt mellan de två kandidaterna, och valresultatet kan därför komma att dröja även denna gång.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".