Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bildmix: Stefan Löfven och utanför skolan i Skede
Foto: Johan Nilsson/TT, Björn Larsson Rosvall/TT

Stefan Löfven: Våra tankar är hos offren

Tre personer är döda och fem allvarligt skadade
0:38 min

Tre personer omkom och 23 personer vårdas på sjukhus efter bussolyckan i Härjedalen. I bussen färdades skolungdomar och några vuxna som skulle på skidresa. För fem av de skadade är tillståndet allvarligt.

Klockan sex på söndagseftermiddagen mötte statsminister Stefan Löfven (S) pressen på Harpsund och uttryckte sitt och regeringens stöd för alla drabbade av morgonens svåra bussolycka söder om Sveg. 

Tre personer omkom i olyckan, fem är allvarligt skadade och ytterligare nitton vårdas på sjukhus. Det är sjukhus i Östersund, Uppsala, Falun, Mora och Hudiksvall som har tagit emot de skadade.

Olyckan inträffade tidigt på söndagsmorgonen och Stefan Löfven reagerade med bestörtning när han fick nyheten.

– En buss av förväntansfulla ungdomar på väg på en skidresa, umgås och ha kul, och istället är det nu flera av dem som aldrig kommer hem igen, sade statsminister Stefan Löfven (S).

Han berättade att han redan på morgonen hade ringt till kommunalrådet och oppositionsrådet i Marks kommun för att uttrycka sitt och regeringens stöd. Han uppmanade också Marks kommunpolitiker att säga till om det finns något regeringen eller staten kan hjälpa till med. Någon sådan förfrågan har ännu inte kommit. 

Löfven underströk också att de berörda departementen, Närings-, Justitie- och Socialdepartementet noga följer utvecklingen. Han konstaterade också att såväl polisen som Trafikverket har påbörjat utredningar för att bringa klarhet i vad som orsakade olyckan. 

Avslutningsvis riktade Löfven ett tack till räddningspersonal, sjukvårdspersonal och även enskilda människor som slutit upp för att hjälpa till idag och även framöver.

– Det är nog det allra viktigaste nu, vi är medmänniskor, vi finns med de drabbade, sade Stefan Löfven.

Olycksplatsen, väg E45 strax söder om Sveg, kommer att vara avspärrad hela natten mot måndag. Bussen, en hyrd dubbeldäckare, är bärgad och omhändertagen av polis för vidare undersökning. 

Bussbolaget Bergkvarabuss som äger och hyrde ut bussen uppger att chauffören var erfaren och att bussen var nybesiktigad. Chauffören klarade sig med lindriga skador.

Det var 59 personer som åkte i bussen, alla hemmahörande i klass 8 i Ängskolan i Skene, Marks kommun. Resan hade påbörjats klockan 22.00 på lördagskvällen och målet var Klövsjös skidområde. 

Ängskolan har hållit öppet under söndagen för att ta emot anhöriga och även kommunens POSOM-grupp har aktiverats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".