Singelbussolycka på E45 söder om Sveg.
Singelbussolycka på E45 söder om Sveg. Foto: Nisse Schmidt/TT

Räddningspersonal möttes av en krigszon

Polisen Erik Sidenvall och deltidsbrandmannen Gjermund Kristensen var bland de första på plats efter den svåra bussolyckan i Härjedalen. De beskriver hur de kom fram till något som närmast liknade en krigszon.

Olyckan är det enda som folk i den lilla tätorten Sveg pratar om. Stämningen i staden är dämpad och alla vill framföra sina sympatier till drabbade och anhöriga.

Busschauffören hade kört en sträcka på närmare 60 mil, från Ängskolan i Skene i Marks kommun, och befann sig cirka två mil söder om Sveg i Härjedalen. Högstadieklasserna skulle upp till fjällen för att åka skidor.

– Det skulle bli en glädjens resa, en som de kanske skulle komma ihåg i flera år, säger pappan Fredrik Almqvist, vars dotter satt på bussen.

Bussen åkte av vägen klockan sju på söndagsmorgonen. De flesta av barnen låg och sov men Fredrik Almqvists dotter hade vaknat och satt på sig säkerhetsbältet. Andra hade inte lika stor tur. 

Bland de första på plats var Gjermund Kristensen från Tandsjöborgs räddningsvärn tillsammans med några kollegor som rycker ut vid större olyckslarm. Han har larmats ut på en del olyckor tidigare men inget som liknar det som hände på söndagsmorgonen.

– Det var som en krigszon, säger han.

Bussen låg i diket med spruckna glasrutor. Barn som var vid medvetande hjälpte till att dra ut andra barn från vraket.

Andra chockade personer sprang runt och skrek. Många grät och både barn och vuxna hade öppna skador. I snön bredvid sågs spår av blod.

Snabbt började mer och mer räddningspersonal komma till platsen. De som inte var allvarligt skadade sveptes om i filtar och fick stöd och tröst av räddningspersonal.

Lärare som var med på resan grep in för att ta hand om barnen, något som Gjermund Kristensen tycker borde hyllas.

– Lärarna ska ha en stor eloge. Den här skolan ska vara glad att den har så bra lärare.

Erik Sidenvall, gruppchef i yttre tjänst på polisen i Härjedalen-Berg, var också tidigt på plats. Han säger att man har försökt kartlägga hur ungdomarna satt på bussen och vilka som hade bälte eller inte.

Minst 29 personer från räddningstjänsten, polisen och sjukvården arbetade på E45:an.

Räddningshelikoptrar sänkte sig över vägen, tog mark, lyfte och flög till sjukhus med de svårast skadade.

Att olyckan kommer att sätta sina spår är det ingen tvekan om.

– Alla har ju blivit skadade på ett eller annat sätt, säger Sidenvall.

Gjermund Kristensen säger att vägen är olycksdrabbad och smal. Det krävs bara att du åker en liten bit över den vita linjen så saknar däcket plan yta, säger han.

Trots den stora tragedin har han inte riktigt kunna ta in det som hänt. Han vill poängtera att anhöriga och drabbade nu måste få det stöd de behöver.

– Det är ju det absolut viktigaste just nu, att de får prata med någon om de vill.

Pappan Fredrik Almqvist är tacksam mot de som tog om hand om hans dotter. Men som baskettränare i Kinna i Marks kommun - tio ur basketlaget som satt med på bussen - har han svårt att ta in att hans dotter bara fick lindriga skador medan andra inte klarade sig.

– Hon har sett saker som ingen vuxen, och allt mindre ett barn, ska se. Hon hade tur, hon hade änglavakt. Men tre av hennes nära vänner är borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".