Trafikolycka med räddningsfordon
Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio

De tre omkomna var barn

Elev på skolan: "Blev bara chockad"
4:19 min
  • Tre personer omkom i den allvarliga bussolyckan på E45 i Härjedalen i helgen.
  • Polisen bekräftar till P4 Jämtland att det var tre barn.
  • "Det är ingen som är delgiven någon misstanke i nuläget", säger Peder Jonsson, kommunikatör vid polisen i Jämtland till Ekot.
  • Polisen utreder brott men ingen misstänkt pekas ut, rapporterar P4 Jämtland. 

Under söndagsmorgonen kom larmet om att en buss med 59 personer, 52 ungdomar och 7 vuxna, hade åkt av vägen och hamnat på sidan. Passagerarna var främst barn från klass 8 i Ängskolan i Skene i Marks kommun, på väg upp till fjällen för att åka skidor.

Tre personer omkom och 23 personer skadades och fördes till olika sjukhus. Fem av passagerarna ska vara allvarligt skadade. En 14-årig flicka som fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala har livshotande skador och ska opereras under dagen, uppger sjukhuset till TT.

Flera personer har opererats efter olyckan och skadeläget bedöms vara stabilt. Några av de med lindrigare skador kunde lämna sjukhusen redan i går medan andra skrivs ut i dag, enligt presstjänsterna på respektive sjukhus.

Identifiering av de omkomna personerna kommer ske under måndagen, via dna, tänder eller fingeravtryck. Anhöriga är formellt underrättade.

Företrädare för Marks kommun uttryckte djup sorg under deras presskonferens vid lunchtid i kommunhuset i Kinna.

– I dag är en dag att stötta och krama varandra och se till att hjälpa varandra så att vi ska kunna gå vidare, sade Lars Jerrestrand, tillförordnad kommunchef Marks kommun. På plats var även Peter Landgren (S), kommunalråd, Anders Cronehag, kommissarie polisregion Väst och Dennis Reinhold, förvaltningschef barn och utbildning.

– Vi vill vara en kommun där vi tar hand om varandra. Här är det verkligen viktigt att vi tar vara på varandra, sade Jerrestrand.

– Hjärtat slits nästan sönder av detta, säger kommunalrådet Peter Landgren (S).

Kommissarie Anders Cronehag berättar att polisen i kommunen stöttar genom att finnas på plats vid olika mötesplatser. Man hjälper också till i den krisledningsstab som har upprättats. Olycksutredningen sköts däremot av polisen i Härjedalen.

Polisen utreder orsaken till olyckan och samlar bevis från olycksplatsen. Statens haverikommission kommer även besöka platsen och göra en egen utredning.

Rubriceringarna i förundersökningen är vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död, men i nuläget har inget misstänkt pekats ut.

– Det är ingen som är delgiven misstanke i nuläget, säger Peder Jonsson som är kommunikatör på polisen i Jämtlands län till P4 Jämtland.

Tre skolungdomar omkom direkt i samband med olyckan, omkring 25 har behövt sjukhusvård och för fem av dessa är läget fortfarande måndag förmiddag allvarligt - i ett fall livshotande.

Vägen kommer vara avstängd under måndagsförmiddagen och det är oklart när den öppnas för trafik.

Resan anordnades av en idrottsklubb och hade varit en tradition bland åttondeklassarna på Ängskolan i många år. Busschauffören hade kört en sträcka på närmare 60 mil från Ängskolan och befann sig cirka två mil söder om Sveg i Härjedalen.

Under morgonen dagen efter olyckan samlades lärare och några av dem åttondeklassare som var med om olyckan för en gemensam stund i Kulturhuset intill Ängskolan. Vid skolan finns även en minnesplats. Stödpersonal från förvaltningen och kyrkan är på plats på skolgården.

Dubbeldäckaren ska ha gått ur kurs och vält på grund av besvärliga tjälskott i vägbanan. Det uppger Bergkvarabuss till flera medier. Tjälskott är gropar eller insjunkna partier på vägarna som uppkommer på våren när tjäle tinar bort.

Till flera medier säger bussbolagets VD Göran Mellström att chauffören har förklarat olyckan med att vägen styckvis var vid väldigt dålig och att det var stora hål i vägbanan. Därför ska han ha tappat kontrollen.

Bussen skulle ha varit framme i Klövsjö klockan nio i går morse. Enligt bussbolaget är det inte ovanligt att man kör på nätterna. En trafikledare vid företaget hade kontakt med chauffören vid klockan halv fem på morgonen.

– Han ville veta hur resan gick och om allt hade gått bra. Föraren sade att han kände sig pigg och kry. Då befann man sig någonstans i Moratrakten, säger Simon Sandberg, marknadschef på Bergkvarabuss, till Svenska Dagbladet.

Bussolyckan - Detta har hänt

• En svår singelbussolycka inträffade på E45 strax söder om Sveg tidigt på söndagsmorgonen. Larmet kom till SOS Alarm klockan 07.01.
• Ombord på bussen var 59 personer som åkt från Skene, Marks kommun, på väg till Klövsjöns skidområd. Passagerarna var ungdomar och vuxna från klass 8 i Ängskolan i Marks kommun. Möjligen också enstaka niondeklassare, enligt TT.
• Tre personer har dött i olyckan och 20 personer vårdas fortfarande på sjukhus. För två av dem är läget kritiskt. Skadeläget beskrivs som mycket svårt.
• Sjukhusen har gått in i förstärkningsläge för att kunna hantera situationen. 
• Mellan 25 och 30 personer fördes till sjukhus, uppgav räddningstjänsten till SR. Resterande personer på bussen fördes till församlingshemmet i Sveg där en POSOM-grupp erbjöd krishjälp.
• I Skene samlades berörda på skolan och församlingshemmet och Marks kommuns POSOM-grupp har aktiverats.
• Olyckan utreds av både Jämtlandspolisen och Trafikverket. Området är avspärrat och bussen tagen i beslag. Enligt uppgifter från Bussbolagets vd ska det ha varit dålig vägkvalitet som gjort att föraren tappade kontrollen.
• Bussbolaget säger till Ekot att chauffören var erfaren och dubbeldäckaren nybesiktigad. Man utgår från att reglerna om vila och rast har följts, det vill säga minst 45 minuters rast efter 4,5 timmars färd. När bussen rullar är det "svårt att tillse att alla resenärer på bussen använder bälte under hela färden", vilket är chaufförens ansvar för barn under 15 år, uppger Bergkvarabuss.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".