Bild på polischef Carina Persson.
Carina Persson har tidigare varit tf. regionpolischef i polisområde väst. Foto: Polisen

Carina Persson blir ny polischef i Syd

Så lyder rikspolischef Dan Eliassons besked från i fredags. Polisförbundet välkomnar beslutet i en kommentar.

– Polisförbundet bjöds tidigt in för att få ge sina åsikter om vad vi såg som viktiga kompetenser hos en ny chef. När vi nu ser resultatet så kan vi konstatera att man lyssnat på våra åsikter, säger Polisförbundets ordförande i region Syd, Sophia Willander i en kommentar.

Carina Persson lämnar därmed uppdraget som biträdande chef i region Väst. Hon är polisutbildad och har tidigare varit chef för länskriminalen i Västra Götaland. Man har genom intresseanmälan tillsatt den nya chefen för regionen, som omfattar Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län och Skåne län. Såväl Polisförbundet som övriga arbetstagarorganisationer har kontinuerligt fått vara med och ge sin syn.

Polisförbundet skriver även att de "har upplevt att samarbetet med arbetsgivaren har förbättrats rejält under Klas Fribergs tid som tf. chef" efter att Annika Stenberg, som kritiserades kraftigt av facket, avgick tidigare i år.

– Vi har haft flera kompetenta kandidater med olika styrkor men samtidigt vill vi vara tydliga med att vi tror att det beslut som Dan Eliasson fattat är det bästa för region Syd. Klas Friberg och Carina Perssons gemensamma erfarenheter ifrån region Väst i kombination med att Jarl Holmström finns kvar som biträdande chef tror vi verkligen på. Nu ser vi fram emot att få fortsätta utveckla arbetet och våra interna relationer i region Syd, säger Sophia Willander vidare i kommentaren.

Även Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet nationellt, är nöjd över beslutet:

– Jag välkomnar Carina Persson som ny regionpolischef i region Syd och ser fram emot ett gott samarbete, säger hon i kommentaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".