Singelbussolycka på E45 söder om Sveg.
Singelbussolyckan på E45 söder om Sveg igår. Foto: Nisse Schmidt/TT

Fortfarande oklart vad som orsakade bussolyckan

Trafikverket: Utredningarna tar tid
1:53 min

Det är fortfarande oklart vad som orsakade bussolyckan utanför Sveg igår. Just nu pågår undersökningar av olycksplatsen där flera myndigheter är inblandade.

Efter den svåra bussolyckan på E45 utanför Sveg igår, då tre ungdomar omkom, utreds nu händelsen av bland annat Trafikverket.

– Vi går igenom det mesta för att få en total bild om varför det här hände, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på myndigheten.

Kan du säga något om vad ni kommit fram till hittills?
– Nej, de här utredningarna är integritetskänsliga och tar tid att göra, säger han.

Polisen genomför en teknisk undersökning vid olycksplatsen och har rubricerat händelsen som vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död, men i nulägen är ingen person misstänkt, säger polisens presstalesman i region nord, Peder Jonsson.

– Det är ingen som är delgiven misstanke i nuläget, säger han.

Även två utredare från Statens haverikommission närvarar vid polisens tekniska undersökning. De ska också ta ställning om att genomföra en utredning, säger utredningsordföranden Helen Arango Magnusson.

– Vi ska kunna ta lärdomar och det ska komma ut säkerhetsvinster av att göra en utredning till exempel att vi ser systematiska brister, säger hon.

Chauffören lämnade igår uppgifter om att det var besvärliga tjälskott på vägen. Trafikverket som också inlett en utredning vill inte uttala sig om vilket skick vägsträckan är i.

– För det blir en spekulation vad som kan ha med just den här olyckan att göra, så jag avstår från att svara på frågan. Men den kommer självklart att ingå i vår utredning, säger Lennart Helsing.

Har det skett olyckor på den här vägsträckan tidigare?
– Ja, det har det gjort. Men den är inte överrepresenterad i statistiken vad vi kan se, säger Helsing.

Under natten har läget för en flicka som skadades i bussolyckan förvärrats, rapporterar P4 Jämtland.

Hennes tillstånd betecknas nu som livshotande. Läget är instabilt och flickan ska opereras under dagen, uppger Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".