Ont blod över förlust av Gibraltar i Brexit

1:26 min

Storbritannien förlorar makt över Gibraltar till Spanien i och med att de valt att lämna EU. Det väcker ont blod.

Tonläget höjs nu i Brexitförhandlingarna mellan Storbritannien och EU. Anledningen är en klausul om den brittiska enklaven Gibraltar som EU inkluderat i de riktlinjer unionen skall förhålla sig till i förhandlingarna. Klausulen skulle ge Spanien vetorätt i alla frågor som rör Gibraltar, något som väckt ont blod bland många brittiska politiker.

Klausulen innebär i korthet att Storbritannien och EU, efter att Storbritanniens utträde ur unionen är klart, inte kommer att kunna sluta några avtal mellan varandra som påverkar Gibraltar utan att Spanien godkänner avtalet. Spanien får från EU:s sida med andra ord vetorätt över alla frågor som på något vis rör Gibraltar.

Från brittiskt håll är ilskan bland många stor över det här. Den före detta Torypartiledaren Michael Howard har till och med antytt att Storbritannien skulle kunna gå i krig över Gibraltar. Han hänvisade till hur Margaret Thatcher gick i krig mot Argentina över Falklandsöarna i början av 80-talet, efter att Argentina invaderat den brittiska ögruppen.

Befolkningen i Gibraltar röstade med överväldigande majoritet, 95,6 procent, för att Storbritannien skulle bli kvar i EU. Men samtidigt bedöms stödet bland befolkningen i den lilla enklaven för att fortsätta tillhöra Storbritannien även det vara mycket stort. Oron är dock stor bland Gibraltarborna för hur EU-utträdet skall påverka områdets ekonomi, som är mycket beroende av relationen till Spanien.

Spanien har lovat att gränsen mot Gibraltar inte kommer att stängas efter att Storbritannien gått ur EU. Men samtidigt har Spanien sagt att EU kommer att vara tvunget att stötta Spanien i alla framtida förhandlingar om Gibraltar, eftersom Spanien då kommer att vara en del av EU och Storbritannien inte kommer att vara det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista