Delad bild: man på kontor, gummibåt med många människor i.
1 av 2
Cecsåklagare Carmelo Zuccaro misstänker att människosmugglare bidrar med stora belopp till räddningsoperationerna på Medelhavet. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio, Sima Diab/TT.
Kvinna intervjuar man.
2 av 2
Alice Petrén intervjuar Carmelo Zuccaro, chefsåklagare i Catania. Foto: Sveriges Radio.

Hjälporganisationer anklagas för kopplingar till smugglare

"Några organisationer har drönare, hur har de råd med det?"
2:12 min

En italiensk åklagare misstänker att vissa organisationer kan ha kopplingar till nätverk av människosmugglare – ett uttalande som rört upp en storm i Italien.

– Det är ett faktum att en hjälporganisation agerar, innan det ens har hunnit komma något nödrop via övervakningscentralen i Rom, säger chefsåklagare Carmelo Zuccaro i staden Catania på Sicilien.

Han menar att det väcker frågan vilka sofistikerade kommunikationssystem organisationerna egentligen använder sig av för att så snabbt spåra upp migrantbåtar på väg ut från den libyska kusten. 

– Det finns bevis för att några frivilligorganisationer har drönare, säger chefsåklagaren, och kanske använder de även små flygplan, tillägger han och undrar hur de har råd med det. Hans misstanke är att smuggelnätverken bidrar med stora belopp till räddningsoperationer.

I Libyen agerar smugglarna iskallt. De packar ombord afrikanerna - varav en stor del är barn - tätt, tätt på usla träfarkoster eller gummibåtar med bensin som endast räcker ut till internationellt vatten, där räddningsfartygen alltså väntar.

Det har diskuterats om hjälporganisationernas närvaro till havs med räddningsbåtar gör att smugglarna blir alltmer hänsynslösa mot migranterna och skickar iväg fler båtar, men chefsåklagaren går alltså ett snäpp längre och misstänker medfinansiering av organisationernas räddningsaktioner. Frivilligorganisationernas roll har också ökat rejält, hävdar han.

Carmelo Zuccaro har inlett en undersökning, Italiens parlament har också inlett en granskning nu, samtidigt som biträdande utrikesministern kallar anklagelserna absurda och frivilligorganisationerna helt avvisar dem.

Debatten går het och lär inte avta när antalet migranter till Italien ökat med 60 procent i år jämfört med förra året.

Mer om Italien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".