syrien
Flera barn ska ha dödats och skadats vid en misstänkt gasattack i Syrien. Foto: Foto: MOHAMED AL-BAKOUR/TT

Minst 58 döda i förmodad giftgasattack

"En pojke ligger på rygg och kippar efter andan"
1:53 min

Fördömanden väller in från hela världen mot den förmodade giftgasattacken i landet i dag där minst 58 människor uppges ha dödats, men siffran kan vara uppemot hundra. Ett hundratal ska ha skadats.

På onsdag ska FN:s säkerhetsråd samlas för att diskutera den misstänkta attacken.

Siffrorna kommer från det brittiskbaserade syriska mänskorättsobservatoriet, som står oppositionen nära. Men enligt uppgifter från den franskbaserade räddningsorganisationen UOSSM kan antalet döda efter attacken stigit till hundra, och antalet skadade kan vara 400, enligt rapporter från Reuters.

På ett videoklipp ser man en liten pojke som ligger på rygg och kippar efter andan med rosslande ljud, bröstkorgen rycker i spasmer. Räddningstjänsten har sprutat vatten på honom med en slang och runt omkring honom finns ytterligare offer, vissa av dem livlösa, andra rosslande, och så det förtvivlade vrålet från anhöriga som inte kan göra något. På andra bilder syns offer som tuggar fradga, överlevare som kämpar för att andas i syrgasmasker och ett videoklipp där kameran sveper över ansiktena på nio döda barn.

Attacken ägde rum i rebellkontrollerade Khan Sheikhoun och bilder och videoklipp har inte kunnat verifieras.

Lokala läkarteam som är lojala med rebellerna, säger att de misstänker saringas. Saringas är svår att upptäcka, den luktar inte, den är färglös och smaklös men kan leda till kvävningsdöd inom ett par minuter. Den syriska regimen anklagades för att ha använt saringas utanför Damaskus i augusti 2013, en attack som ledde till att USA var nära att inleda ett bombkrig mot Bashar al Assads regim.

Syriska oppositionskällor lägger skulden på Ryssland och Syrien för giftgasattacken idag. Ryssland förnekar att deras stridsflyg har genomfört attacker i närheten av Khan Sheikhoun och den syriska armén förnekar att man någonsin har använt eller kommer att använda kemiska vapen mot rebeller och opposition. Men en FN-utredning förra hösten kom fram till att syriska regeringsstyrkor hade använt klorgas som vapen vid minst tre tillfällen mellan 2014 och 2015.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".