Kompetens fick Amazon att välja Sverige

1:49 min

Internetjätten Amazon har valt att placera tre stora datahallar i Sverige efter att ha undersökt alla länder i Norden.

Internetbolaget Amazon etablerar tre stora datahallar Sverige. Företagets Nordenchef Darren Mowry säger att Sverige hade flera fördelar som gjorde att man valde att göra investeringen här varav en var tillgången på kompetent personal.

 – Tillgången till kunnig arbetskraft var bara ännu en stor fördel som gjorde det till ett enkelt val att välja Sverige ärligt talat, säger Darren Mowry. 

Andra fördelar för Sverige som han nämner är tillgången till grön energi. Företaget har som mål att på sikt använda enbart förnyelsebar energi. Mer än hälften av elen i Sverige uppfyller det kravet och siffran ökar, enligt Darren Mowry. 

En annan stor fördel är infrastruktur och platsen som gör att Sverige kan ge snabb uppkoppling med låg fördröjning till företag i hela Norden. 

Den här investeringen handlar alltså inte om Amazons nätbutik utan företagets andra stora område som kallas för AWS, Amazon Web Services. Där säljer företaget molntjänster som innebär att andra företag eller privatpersoner kan hyra servrar, lagring eller berärkningskraft från Amazon istället för att ha det själva. 

De tre datahallarna ska ligga i Västerås, Katrineholm och Eskilstuna och vara klara under nästa år. Med mellan 50 000 och 80 000 servrar i varje datahall kommer det krävas kvalificerad personal som sköter om dem. 

– Effekten vi vill uppnå i Sverige bortsett från dessa tre kommuner är att låta nya företag skapas när de har tillgång till infrastrukuren i landet. Eller låta företag som spelföretaget Mojang eller storbolag som Assa Aboloy att röra sig ännu snabbare än förut.   

Hur många arbetstillfällen det rör sig om vill dock inte Amazon svara på just nu. Darren Mowry säger dock att den stora effekten på arbeten kommer i form av nya eller växande företag som kan dra nytta av tjänsterna.

På sikt planerar Amazon att investera upp mot en miljard dollar i regionen omkring Stockholm.

Joakim Björkdahl, docent på Chalmers, säger att det här är en stor fjäder i hatten för Sverige. 

– Det visar på att vi har en stor konkurrensfördel jämfört med andra länder. Att vi faktiskt är i framkant inom digitalisering och att det här kommer ha en allt större betydelse i framtiden. Det här är definitivt positivt för Sverige och ett kvitto på att vi gör något bra, säger Joakim Björkdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista