Ebba Lindsö
Ebba Lindsö Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Lindsö lämnar alla styrelseuppdrag

Ebba Lindsö avgång
0:50 min

Ebba Lindsö har utsatts för hård kritik efter turerna i pensionsbolaget Allra. Hon lämnar nu alla sina styrelseuppdrag, även ordförandeklubban för Sjätte AP-fonden.

Ebba Lindsö meddelade i dag finansmarknadsministern Per Bolund att hon inte ställer upp för omval som ordförande för Sjätte Ap-fonden, senare i vår. 

Det är inte första gången i år som hon väljer att lämna ett styrelseuppdrag. I februari valde hon avsäga sig ordförandeskapet i det krisdrabbade pensionsbolaget Allra efter Svenska dagbladets avslöjande om oegentligheter i företaget.

I mars kom nästa avsked, då hon lämnade sitt styrelseuppdrag i den statliga banken SBAB på grund av den mediala uppmärksamhet och kritik som riktats mot henne i Allra-affären.

I en skriftlig kommentar från Finansmarknadsminister Per Bolund om Ebba Lindsös besked i dag, säger han att han uppskattat hennes strategiska arbete med Sjätte AP-fonden, vilket nått internationell respekt. Men han lägger även till att det är särskilt viktigt att förtroendet för pensionssystemet bevaras och att varje enskild ledamot eller ordförande för Ap-fonderna tar stort individuellt ansvar.

Ebba Lindsö har sedan 2011 genomfört ett omfattande förändringsarbete i Sjätte AP-fonden. Hon lämnar även styrelseplatsen hos finansrådgivaren Burenstam & Partners.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".