Skola.
Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

S-distrikt inför kongressen: Nej till religiösa friskolor

3:02 min

Socialdemokraternas ledning vill att religiösa friskolor ska få finnas kvar, men att de ska kontrolleras hårdare än i dag. Men den linjen får, enligt vad Ekot erfar, underkänt av en rad partidistrikt.

– Det är ju steg i rätt riktning, men det räcker inte, därför att religiösa friskolor, så som som vi känner dem i dag, kommer i hög utsträckning att finnas kvar, säger Daniel Färm, kongressombud från Stockholms län.

– Jag tror att det är viktigt att man tydliggör att den typ av religiös undervisning som de eftersträvar får gärna äga rum, men inte inom ramen för det skolpliktiga eller skattefinansierade skolväsendet, säger Daniel Färm.

Som Ekot har berättat tidigare vill Socialdemokraternas ledning ha "ett hårdare regelverk för religiösa friskolor". I förslaget till riktlinjer inför den kommande kongressen står det också att man vill skärpa tillsynen.

Men partistyrelsens linje möts av internt motstånd. Enligt uppgift till Ekot står det nu klart att många partidistrikt är redo att gå tuffare fram.

Det handlar om att avskaffa möjligheten för friskolor att ha en konfessionell inriktning; hela skoldagen ska vara fri från religiösa inslag. I dag gäller det bara själva undervisningen, det är tillåtet med till exempel lunchandakt.

"Skolan är till för eleverna, inte för religiösa samfund som vill påverka barn och ungdomar", står det i ett av de förslag till nya riktlinjer som ombuden just nu diskuterar.

Ett partidistrikt som har ställt sig bakom kravet på mer långtgående regler är det näst största: Stockholms län, med 28 ombud på kongressen.

De som vill driva koran- eller bibelskolor kan göra det på kvällar eller helger, enligt Daniel Färm.

– Jag tror att det finns goda förutsättningar att samla majoritet för det här, jag tror till och med att vi i dialog med partistyrelsen skulle kunna visa att det finns en väg framåt. Jag tror inte att partistyrelsens föredragande själva heller egentligen har något emot att vi faktiskt säkerställer en skola där alla elever är fria från religiös påverkan.

Även Jesper Bengtsson, chef för tankesmedjan Tiden och kongressombud från Sörmland, vill gå längre än partistyrelsen. Skolan ska vara en mötesplats för människor med olika bakgrunder, säger han.

– Sedan har ju skolutvecklingen de sista åren gått i en helt annan riktning, i alla skolor nästan, segregationen har ökat. Men här finns det en möjlighet att faktiskt göra så att människor med i alla fall olika religiös bakgrund möts, då tror jag att man ska ta den möjligheten.

Statsminister Stefan Löfven sade i går att han vill skärpa kontrollen av religiösa friskolor. Utbildningsminister Gustav Fridolin och gymnasieminister Anna Ekström har fått i uppdrag att kontakta Skolverket och Skolinspektionen för att se om det finns åtgärder som snabbt går att få på plats.

På frågan om han är beredd att tillmötesgå de interna kraven att konfessionella friskolor inte ska få statsbidrag svarade han så här.

– Nu ska vi samlas på kongressen för att diskutera det där. Jag säger att som princip accepterar inte vi socialdemokrater att vi har skolor som segregerar på det här sättet, och därför så vill vi åtgärda det. Och är det så att de åtgärder som vi nu har på gång inte räcker, då är jag beredd att gå vidare. Då får vi diskutera det då, vad det kan vara för åtgärder, säger Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista