EU-parlamentet ställer tuffa krav för brexit

1:46 min

Det ska inte löna sig att lämna EU. Det var budskapet när EU-parlamentet i dag debatterade Storbritanniens ansökan om att få lämna EU.

– Ett land som väljer att lämna EU kan inte få samma förmåner som de som är kvar i unionen, sade Manfred Werber, ledare för den kristdemokratiska partigruppen som är parlamentets största.

EU-parlamentet ska om två år, när förhandlingarna avslutats, rösta om det slutliga utträdesavtalet, och har då makten att säga nej, något som hänt flera gånger tidigare.

Parlamentet antog i dag med bred majoritet sina riktlinjer för förhandlingarna som är något tuffare än det förslag till förhandlingsmandat som nu diskuteras i EU:s huvudstäder. Till exempel ska övergångsregler kunna gälla i högst tre år.

Men innan EU är beredd att diskutera övergångsregler inför ett framtida frihandelsavtal måste britterna göra rätt för sig. Viktigast är att säkra rättigheterna för de tre miljoner EU-medborgare som bor och arbetar i Storbritannien.

Britterna måste också betala notan för utträdet, sade EU:s chefsförhandlare, fransmannen Michel Barnier.

– Vår avsikt är inte att straffa Storbritannien, men britterna måste betala, sade Michel Barnier.

Det handlar bland annat om framtida pensionsutbetalningar till EU-anställda och redan budgeterade utgifter.

Men både det brittiska regeringspartiet tories och det EU-fientliga UKIP menade att kraven är oacceptabla. UKIP:s tidigare ledare Nigel Farage anklagade EU för maffiafasoner.

– Ni säger att vi måste betala, ni vill hålla oss som gisslan men vi har rätt att gå, sa Nigel Farage och fick stora applåder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista