"Kinas presidents besök i Finland handlar om mer än två jättepandor"

Kinas president Xi Jinping besöker idag Finland på vägen mot mötet med amerikanske presidenten Donald Trump.

Ett viktigt stopp för regeringen i Helsingfors inför framtida investeringar, skriver Sveriges Radios Helsingforskorrespondent Thella Johnson i en kommenterar.

Att Finland blivit president Xi Jinpings mellanstopp i Europa, på väg mot mötet med Trump, handlar om mycket mer än de två jättepandor som Finland nu ska få ta hand om efter flera års förberedelser och förhandlingar med Kina.

Ett prestigeprojekt som blev formellt kungjort under onsdagens statsbesök.

Finland har på senare tid seglat upp som ett attraktivt investeringsland för Kina. Landet ligger faktiskt i topp fem vad gäller Kinas investeringar i Europa.

En viktig del av orsaken är den framgångrika finländska miljötekniken som är mycket intressant för ett Kina med akuta, växande miljöproblem. Det finns exempelvis planer på en kinesiskfinansierad biobränsleanläggning i Kemi i finska Lappland.

Finland är också, sett i relation till sin lilla befolkning, en mycket flitig investerare i Kina. Med de nya samverkansavtal på inte minst teknikutvecklingsområdet som undertecknades idag, hoppas Finland på att också kunna öka sin export till Kina. 

Det kinesiska statsbesöket i Helsingfors lär väcka avundsjuka hos många av president Niinistös och statsminister Sipiläs kollegor ute i Europa. EU är i dag Kinas allra största handelspartner och att få ta del av Kinas planer och avsikter, i synnerhet nu inför det mycket omtalade besöket hos Trump, kan betraktas som en fördel för varje europeisk ledare.

I Finland tror många politiska bedömare att valet av Finland grundar sig på att landet ses som ganska neutralt och blir en tacksam fond för Kina att kunna visa hur landet prioriterar ekonomiska relationer, samtidigt som det sänder en signal till både Ryssland och västvärlden: "Vi är de som står för goda smidiga samarbeten".

Det är också en uppenbar flört med EU inför USA-besöket, eftersom president Donald Trump mest talat om tullar mot Kina.

Men Kina har också ett eget intresse i att förhöra sig om EU-politiken, inte minst om de ansträngda relationerna mellan EU och Ryssland som påverkar världsekonomin och därmed Kina. Även här blir Finland och mötet med president Sauli Niinistö viktigt. Niinistö tillhör de ledare i Europa som faktiskt träffar och samtalar med Putin regelbundet. 

Frågan om mänskliga rättigheter har också aktualiserats inför den kinesiska presidentens besök. Finland har fått kritik som ett av de EU-länder som, till skillnad från exempelvis Sverige, nyligen avstod från att underteckna ett protestbrev till Kina för landets fängslande av människorättsjurister.

Det här är en kritik som lär växa i och med veckans statsbesök, om inte finländska politiker så som till exempel människorättsorganisationen Amnesty har krävt, tar upp frågan med president Xi under mötena i Helsingfors. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista