Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Torrlagt kring en av Nordeuropas främsta fågelsjöar

Publicerat fredag 7 april 2017 kl 02.59
"Man står maktlös"
(2:10 min)
Strandäng utan vattenspegel vid Tåkern 2017. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
1 av 4
Strandängar som brukar vara vattenfyllda är helt torrlagda kring Tåkern. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
Lars Gezelius, biolog vid länsstyrelsen i Östergötland. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
2 av 4
Lars Gezelius, biolog vid länsstyrelsen i Östergötland tror att torkan kan påverka fågellivet vid Tåkern. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio.
Tåkern är en av norra Europas viktigare fågelsjöar. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
3 av 4
Tåkern är en av norra Europas viktigare fågelsjöar. I år påverkad av lågt vatten. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
Thomas Rosén, ordförande för Tåkerns vattenregleringsförening. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
4 av 4
Thomas Rosén, ordförande för Tåkerns vattenregleringsförening har aldrig upplevt så låga vattennivåer. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio

Vattenbristen i sydöstra Sverige märks i den stora fågelsjön Tåkern vilket kan få konsekvenser för ekosystemet.

Just nu anländer tusentals fåglar söderifrån från till sjön Tåkern, som är en av norra Europas största fågelsjöar, för att häcka. Men stora delar av naturreservatet är torrlagda i år.

Lars Gezelius är biolog på Länsstyrelsen i Östergötland och arbetar även vid Tåkerns fågelstation.

– Ja, det är ju väldigt torrt på strandängarna i och med de låga vattennivåerna. Tåkern ligger ju i ett väldigt flackt landskap. Så det här är 2 till 3 decimeter lägre än vad det borde vara och det ger snabbt en sådan skillnad som man kan se.

Två torra vintrar och rekordlåga grundvattennivåer i sydöstra Sverige har lämnat stora delar av naturreservatet och fågelsjön Tåkern i sydvästra Östergötland torrlagd just när flyttfåglarna anländer. Och det kan påverka områdets unika ekosystem befarar Lars Gezelius.

– Ja, de här strandängarna är ju väldigt produktiva både vad gäller insekter och så fröer från starr till exempel. Och har man då ingen vattenspegel så blir det svårare för fåglarna att hitta mat i sina häckningsområden.

De torrlagda strandängarna runt sjön ger även färre lekplatser för gäddan. Och mindre rovfisk påverkar också livet vid sjön.  

– Kort sagt, om man har mycket rovfisk och gädda så blir det klarare vatten i sjön och det blir mera småkryp i vattnet och då gynnar det också fåglarna.

Thomas Rosén arbetar med vattenregleringen vid sjön. Men i år handlar det inte om att släppa av vatten efter vintern. Han säger sig aldrig ha sett så låga nivåer förr.

– Ja, man står ju maktlös, men det är ju inget att göra för att det är som det är, tyvärr. Och det är tragiskt och det kommer att få konsekvenser, tror jag. I många avseenden, säger Tomas Rosén.

Samtidigt sätter nu även vegetationen fart och kräver vatten. Hundratals millimeter av nederbörd skulle behövas kring Tåkern. Och det gärna under den kommande månaden, menar Rosén.

– Just med tanke på att det inte finns något vatten nere i jorden heller nu då. Så den absorberar ju massor så det går åt mängder så att vi ska komma upp i balans

Lars Gezelius tror att vattenbristen kan synas i vårens förestående fågelinventering. 

– Tåkern är i ett utsatt läge och om vi nu har diverse förändringar i miljön vad gäller klimat och sådant, så blir det viktigt att följa Tåkern och utvecklingen i sjön, avslutar Gezelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".