USA:s president Donald Trump till vänster, Kinas ledare Xi Jinping till höger.
För första gången besöker kinas ledare Xi Jinping USA:s Donald Trump. Foto: PAUL J. RICHARDS

Avgörande frågor under Xi Jinpings USA-besök

Klimatfrågan är ett ämne som väcker mångas frågor
2:05 min

I dag besöker den kinesiska presidenten Xi Jinping för första gången president Donald Trump i USA. De båda världsdelarna förväntas bland annat prata om handel, men också om Nordkorea.

Efter att det stod klart att Donald Trump vunnit presidentvalet ska Barack Obama ha varnat den tillträdande presidenten för att Nordkorea kunde bli ett av USAs allvarligaste säkerhetshot inom kort.

Nordkorea utvecklar just nu sina robotvapen och säger sig vara nära att kunna bestycka en långdistansrobot med kärnvapen.

För Trumpadministrationen utgör Kina ett av de enskilt viktigaste länderna när det gäller att påverka Nordkorea, samtidigt anser Donald Trump att Kina inte gör tillräckligt, och att landet genom sanktioner skulle kunna sätta större press på Nordkorea.

För två dagar sedan utförde Nordkorea ännu ett robottest.

Att Nordkoreafrågan kommer stå högt upp på agendan när Xi Jinping och Donald Trump möts på Trumps lyxanläggning Mar-a-Lago i Florida råder det ingen tvekan om, därtill kommer handelspolitik vara en annan prioriterad punkt på schemat.

Donald Trump har länge kritiserat handeln med Kina, bland annat på grund av det enorma handelsunderskott USA har gentemot Kina.

Ett annat ämne som väckt många frågor innan mötet är de båda ländernas klimatpolitik.

Donald Trump har aviserat stora förändringar i USAs energi- och klimatpolitik vilket skulle kunna resultera i att USA inte längre kan leva upp till det klimatavtal som slöts av flera länder i Paris 2015.

– Trots USA:s nya linje hävdar Kina att man kommer att leva upp till Parisavtalet, säger Barbara Finamore som är asienchef på NRDC, en av USAs största miljöorganisationer.

Kanske är det Kinas president som tar upp klimatfrågan med USA:s president den här gången

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".