Abdel hamid Alyousef sitter med sina två döda tvillingar i famnen. Foto: STR/AP/TT.
Abdel hamid Alyousef sitter med sina två döda tvillingar i famnen. Foto: STR/AP/TT.

Om Assad beordrade attacken – varför?

Experter: Assad ville krossa motståndarna snabbt
2:17 min

Syriens utrikesminister höll idag en presskonferens där han förnekade att Syrien låg bakom giftgasattacken i Khan Sheikhoun. Han lägger istället skulden på jihadister. Vad skulle vi ha för intresse av att använda kemiska vapen i det här läget, sa utrikesministern – en fråga många bedömare också ställt sig. Och i staden Khan Sheikhoun, där attacken ägde rum, börjar offren och deras anhöriga få ansikten och röster.

Den syriska regeringsarmén hade redan det militära övertaget i inbördeskriget. Omvärlden hade slutat insistera på att Bashar al Assad måste bort.

Och mycket tydde också på att Donald Trumps kommande Syrienpolitik skulle prioritera kriget mot IS och andra jihadister, men skona president Assads regim.

Därför tycks det strida mot all logik att i det läget begå krigsbrott och riskera omvärldens fördömanden.

Men om Assads regim är skyldig, har experterna ett par förklaringar: En är att Assad var angelägen om att snabbt krossa sina motståndare i just detta område i Idlibprovinsen, som rebellerna använt för attacker mot regeringsstyrkor, och att han trodde att han skulle kunna göra det ostraffat efter den senaste tidens uttalanden från USA.

Regimens förhoppning skulle också ha varit att skrämma bort rebellerna, få dem att inse att motstånd är meningslöst när det är kemiska vapen som används och att omvärlden inte kommer till undsättning.

En annan förklaring som presenterats är att Assad ville skicka signaler om att den politiska uppgörelsen om Syrien ska ske på hans villkor, och att istället för eftergifter gentemot EU och FN höjer han insatserna och det politiska priset för västvärlden om de inte samarbetar.

Och samtidigt med dessa spekulationer träder offren fram ur anonymiteten. En 29-årig pappa, Abdel hamid Alyousef, sitter med sina döda tvillingar i famnen. 9 månader gamla Aya och Ahmed.

Abdelhamid klappar deras livlösa kroppar och försöker ta farväl. När attacken ägde rum, sprang han till kliniken med barnen för att lämna dem i säkerhet och sen gå ut och hjälpa till att rädda andra.

Han fann sina två bröder, döda, liksom brossöner, grannar och vänner. Jag kunde inte rädda någon av dem, säger han till nyhetsbyrån AP, alla är döda. O först när han återvände till kliniken fick han reda på att också tvillingarna hade dött.

Relaterat

Mer om Syrien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".