Poliser utanför tunnelbanan i St Petersburg där det ligger drivor av blommor till minne för offren.
Poliser utanför tunnelbanan i St Petersburg. Foto: Dmitri Lovetsky

Ökande oro för terrordåd i Ryssland

Män från Centralasien gripna för rekrytering till IS
2:15 min

I Rostov-on-Don i södra Ryssland har en sprängladdning detonerat vid en skola och skadat en man. I St Petersburg kommer hela tiden nya larm om misstänkta föremål.

Rysk polis är försatt i högsta beredskap efter terrordådet i tunnelbanan i S:t Petersburg. Tidigt i morse hittade säkerhetstjänsten FSB ett misstänkt föremål i ett höghus, som enligt dem kan innehålla sprängmedel. 

Den 22-årige förövaren vid dådet i St Petersburg hade rötterna i Osj i Kirigisitan, men var uzbek.

Just nu blir män från Centralasien extra hårt kontrollerade i staden och i går greps åtta migrantarbetare därifrån, misstänkta för att rekrytera till terrororganisationen IS.

22-årige Akbarsjon Djalilovs föräldrar förhörs nu i St Petersburg. Både hans mamma och farbror hävdar att han inte var radikal islamist. Grannarna i Osj beskriver också en glad och välanpassad familj utan kopplingar till hårdför islam.

Fortfarande befinner sig 55 av offren för sprängdådet på sjukhus. Risken finns att de 13 dödsoffren blir fler, eftersom flera har livshotande skador.

Minneshögtider har hållits för namngivna dödsoffer. Bland dem en konstnär, känd för sina dockor, en 25-årig brottningstränare, en 60-årig journalist och flera studenter. Fyra av offren har fortfarande inte identifierats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".