Nyanlända med specialkunskaper som behövs på svensk arbetsmarknad utbildats i så kallade snabbspår.
1 av 4
Nyanlända med specialkunskaper som behövs på svensk arbetsmarknad utbildats i så kallade snabbspår. Foto: Henrik Montgomery/TT
Turkiet
2 av 4
Gamzegul Kinali från Turkiet vill gärna jobba med HBTQ-frågor. Foto: Odd Clausen.
Syrien.
3 av 4
Rafeh Aldarwish från Syrien hoppas få jobba som ekonom på t ex försäkringskassan. Foto: Odd Clausen.
Venezuela.
4 av 4
Maria Eugenia Balza från Venezuela, jurist som nu går snabbspåret för samhällsvetare i Malmö. Foto: Odd Clausen.

Snabbspår till svenska arbetsmarknaden

Rafeh Aldarwish, ekonom från Syrien: Man måste jobba hårt
2:00 min

Det senaste året har allt fler nyanlända med specialkunskaper som behövs på svensk arbetsmarknad utbildats i så kallade snabbspår. Målet är att snabbt bereda personer med rätt kompetens tillträde till områden som ropar efter arbetskraft.

I Malmö startade i april ett snabbspår för samhällsvetare, med inriktning på myndigheter och annan offentlig förvaltning

Rafeh Aldarwish från Homs i Syrien är en av 23 deltagare.

– Jag jobbade som ekonom i Qatar, i privatbank och företagsbanker också, säger Rafeh Aldarwish.

Mer än 3 000 nyanlända har sedan januari 2016 påbörjat snabbutbildning på 13 olika snabbspår, hur lång tid den tar varierar i hög grad beroende på branschens krav och individernas kunskaper.

Hur framgångsrik snabbspårsatsningen är, kommer förmodligen den rapport som arbetsförmedlingen utlovat till 20 april att visa.

Just samhällssvetare finns det ingen stor efterfrågan på, berättar Rose-Marie Gudmundsson, branschstrateg på arbetsförmedlingen i Skåne, med ett stort undantag.

– När det gäller just statliga tjänstemän, där finns det ett jättestort behov. Och speciellt att rekrytera personer med utländsk bakgrund, det är en bristvara.

– I dag har vi faktiskt problem att få personer med utländsk bakgrund att söka sig till de statliga myndigheterna eller andra offentliga verksamheter säger Rose-Marie Gudmundsson.

Det är en mycket blandad samling studenter, som i april började sin 26 veckor långa utbildning på snabbspåret vid Malmö högskola efter att tidigare under våren gått en tre månader lång förberedelsekurs.

De är samhällsvetare, ekonomer eller, som Maria Eugenia Balza från Venezuela, jurister.

– Jag har fantastiska kollegor från olika länder och bakgrund, från Ukraina, Kirgizistan, Syrien, Serbien, Vietnam, Pakistan Jag tycker de är jätteduktiga, har lärt sig så bra svenska på så kort tid.

Oavsett bakgrund får alla deltagare samma utbildning på snabbspåret i Malmö, bland annat förvaltningsrätt och "det offentliga språket", och efteråt praktik på statlig myndighet.

Rafeh Aldarwish, ekonom från Syrien, hoppas på en framtid i svensk statsförvaltning.

– Skatteverket, försäkringskassan, banken eller Migrationsverket kanske, funderar han.

– Det är inte lätt att komma till ett nytt land och börja från början, från noll. Man måste arbeta hårt, säger Rafeh Aldarwish.
 

Mer om Arbetsmarknad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".