Bild från en brand på norra Grängesbergsgatan i Malmö och ansiktsbild på chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström.
Norra Grängesbergsgatan i Malmö, Chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström. Foto: Martina Greiffe / Sveriges Radio, JESSICA GOW / TT

Kontakt med IS nyhetsbyrå viktigt bevis i brandrättegång i Malmö

Åklagaren: Ljudfiler beskriver branden detaljerat
1:49 min

I dag fortsatte rättegången om mordbranden mot en shiamuslimsk lokal i Malmö i höstas med förhör av den åtalade mannen.

Sveriges Radio rapporterade tidigare i dag att mannens hustru pressades hårt när Säkerhetspolisen förhörde henne. Hon hotades med utvisning om hon inte berättade vad hon visste.

Chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström har lett utredningen. Hon säger att hon inte har något ansvar för hur förhöret gick och har heller inte sett någon anledning att fråga Säpo om det. 

– Jag har inte gjort det och jag har heller inte haft för avsikt att åberopa denna kvinna som bevisning av just det skälet att hon är nära anhörig och jag tycker inte att hon har kunnat leverera sådana uppgifter som haft bäring på själva misstanken och därför har jag inte åberopat henne, säger Agneta Hilding Qvarnström.  

En stor del av bevisningen hon lägger fram är olika konversationer på sociala medier där 30-åringen pratar om branden den 11 oktober. Skadorna på den shiitiska lokalen värderas till en miljon kronor. 

Han beskriver sig som en slags journalist, som vill rapportera. Det var därför han pratade om branden, hade våldsamma filmer i sin dator liksom ett skrivbordsunderlägg i sin dator som var en bild av den svarta fana som IS och även andra sunnitiska extremister i Syrien använder. 30-åringen är själv sunnit och var glad över att det brunnit, men hävdar bestämt att han inte anlagt branden. 

– Han tyckte nog att det var en bra gärning att den här branden inträffade, säger advokat Lars Edman som företräder mannen.  

Men han hävdar att han inte anlagt den?  

– Nej, precis.  

I ett av samtalen framstår det som att han uppmanas att leverera en ljudfil till IS nyhetsbyrå Amaq. Det anser chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström är ett viktigt bevis.   

– Jag menar att de ljudfiler som vi har gått igenom och tittat på och som beskriver branden väldigt detaljerat och som också ger uttryck för att "vi" som han säger, "vi" hade bensin när Hussainian* brann ner är den starkaste bevisningen för att han är inblandad, säger Agneta Hilding Qvarnström.

Agneta Hilding Qvarnström anser att mannen är en del av IS, men i samtalen använder han det arabiska ordet ”dawaesh”, som betyder ”IS-medlemmar”. Uttrycket är nedsättande och straffbart att använda inom IS områden.  

Om han nu på det sätt som du beskriver är en del av IS, varför säger han då "dawaesh"? 

– Ja, men det vet ju inte jag. Det får man ju fråga honom om, säger Agneta Hilding Qvarnström.

* ”Hussainia” är en beteckning för en shiitisk samlingslokal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".