Ändrad regel ger kandidaten Gorsuch plats i Högsta domstolen

1:47 min

I USA har den hårda partipolitiska striden om en ny domare till Högsta domstolen lett till en historisk förändring i senaten. Republikanerna som är i majoritet, ändrade i dag reglerna för att kunna få presidentens kandidat Neil Gorsuch godkänd.

Republikanerna i USA:s kongress är oeniga i många frågor, men helt eniga i en. De vill att Neil Gorsuch ska få den lediga platsen i Högsta domstolen.

Det är en central position, domarna sitter på livstid och fäller avgörande beslut om hur lagarna i USA ska tillämpas, beslut som kan gälla i decennier. Presidenten nominerar kandidater och de måste godkännas av senaten.

I praktiken krävs 60 av senatens 100 röster. Den infekterade striden om Neil Gorsuch har pågått i veckor för att demokraterna på sin kant är helt eniga om att de inte vill att han ska bli domare i HD.

De tycker att Gorsuch är för konservativ och dessutom är de rasande över att den kandidat som den förre presidenten Barack Obama föreslog inte ens fick en chans att prövas av senaten eftersom republikanerna satte stopp för det.

Läget har alltså varit låst i senaten. Neil Gorsuch skulle inte få de 60 röster som krävdes, men president Donald Trump och republikanerna var inte beredda att vika sig. 

De bestämde sig för att ändra reglerna istället så att det skulle räcka med 51 röster, enkel majoritet, för att godkänna en domare till HD och därigenom kunna klubba igenom Gorsuch – trots att demokraterna försökte blockera det.

Innebörden är att i fortsättningen kan majoriteten bestämma själv om utnämningar, utan att bry sig om oppositionen. Det öppnar för ökad politisering.

Kravet på 60 röster i senaten finns kvar för ny lagstiftning och trots det giftiga politiska klimatet i Washington finns det inga förslag att det skulle ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista