Porträttbild på man som intervjuas
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Partiledningen vill stoppa alla religiösa inslag i skolorna

I praktiken ett förbud
1:20 min

Civilminister Ardalan Shekarabi säger i en intervju i Aftonbladet att partiledningen ska föreslå kongressen att rösta igenom att alla religiösa inslag i dom religiösa, friskolorna i Sverige ska bort.

Skolor som fortsätter bedriva sin verksamhet som idag, ska stängas.

I praktiken innebär det ett förbud mot religiösa friskolor.

I dag är religiösa inslag förbjudna i undervisningen, eleverna får inte påverkas eller indoktrineras i någon trosriktning under lektionerna.

Däremot tillåts vissa religiösa inslag utanför lektionstid, till exempel morgonbön innan skolan börjar. Men den ska vara frivillig för eleverna att delta i.

I mitten av 2000-talet diskuterades ett förbud mot religiösa friskolor i riksdagen, men det genomfördes inte.

Tekniskt går det att till exempel inte ge statsbidrag till religiösa skolor, men europakonventionen tolkades då som att den skulle öppna för privata religiösa skolor finansierade med elevavgifter.

Det ville inte regeringen ha, den bedömde då att det var bättre med insyn i friskolorna, strama regler och tillsyn enligt dagens modell.

På lördag börjar Socialdemokraternas kongress.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".