Jämnt inför folkomröstningen i Turkiet

2:26 min

I Turkiet är det drygt en vecka kvar till folkomröstningen som ska avgöra om presidentmakten ska stärkas. Tonläget har skruvats upp, vissa våldsamheter har skett och frågan om stärkt makt till presidenten delar.

Enligt opinionsmätningar tyder mycket hittills på en jämn omröstning, men i kurddominerade Diyarbakir är nej-sidan stark, trots att de kraftigt motarbetats berättar Ziya Pir som är parlamentariker för det prokurdiska partiet HDP.

– 17 000 av våra partimedarbetare har gripits och av dem är 6 000 fortfarande fängslade säger parlamentarikern Ziya Pir på HDP:s lokala högkvarter i Diyarbakir. Bland de gripna finns de två partiledarna så vår kraft är halverad.

I Diyarbakir precis som i alla andra turkiska städer syns ja-sidans kampanjmaterial överallt. Stora bussar med bild på premiärminister Yildirim åker runt på gatorna och spelar kampanjsånger.

Husfasader är täckta med bilder på en statsmannalik, allvarlig president Erdoğan och affischer, vimplar och flaggor täcker gator och torg.

Nej-sidans budskap får man leta efter.

– Vår kampanjsång har förbjudits, den innehåller orden "vi säger nej till att bli separerade" och det räckte för att förbjuda den.

Han berättar också att en av de fängslade partiledarnas affischer förbjudits eftersom polisen inte sa sig förstå vad det handlade om. Texten var på kurdiska.

Men trots att nej-sidan motarbetats är det jämnt i opinionsundersökningar, ja-sidan har ett litet övertag men utgången är oviss.

Ja-sidan har därför höjt tonläget i debatten.

Inte heller i den historiska stadsdelen Sur, till hälften förstörd i kriget nyligen syns nej-sidan, men en äldre man som bjuder in oss för att berätta om hur han upplever förtryck säger att han inte tvekar en sekund hur han ska rösta.

– HDP, HDP, Tayyip Nej säger han, hela familjen kommer att rösta nej.

Han understryker det med att sjunga en traditionell kurdisk Dengbej sång, fast den här handlar inte om kärlek eller familjen. Den handlar om förtrycket och fängslade kurdledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista