Gorsuch bekräftas som ny domare i USA:s Högsta Domstol

1:43 min

I dag kommer Neil Gorsuch att bekräftas som ny domare i USA:s Högsta Domstol, en av de viktigaste positionerna i landet. Gorsuch kommer att passera senatens granskning, men först efter en bitter politisk strid och nya spelregler som kan få stor betydelse i framtiden.

President Donald Trump och republikanerna behöver en politisk seger och de var inte beredda att offra Neil Gorsuch, en väl kvalificerad 49-årig konservativ jurist, som nu kan sitta på livstid i Högsta Domstolen.

Republikanerna står mangrant bakom honom och är stolta och lättade över att Donald Trump nominerat en person som de alla kan stödja.

De var så angelägna om Gorsuch att de beslöt att sänka tröskeln för att få HD-domare utnämnda från 60 till 51 av senatens 100 röster. Annars hade det inte gått att få honom bekräftad, eftersom nästa alla demokrater var emot.

Det betyder att majoriteten i fortsättningen kan utse den domare de vill ha, utan att fråga oppositionen. Det är ett stort avsteg från tidigare idéer om att det är bra om just domare i HD har brett stöd.

Nu när det räcker med enkel majoritet kan det i sin tur leda till en mer politiserad högsta domstol.

Efter timmar av hätsk debatt i senaten om en regeländring som ingen sa sig vilja ha skyllde republikanernas ledare Mitch McConnell på demokraterna:

– Våra kolleger bland demokraterna har gjort något idag utan motstycke i senatens historia, sa McConnell.

Demokraterna skyllde i sin tur på republikanerna och ville ha en annan kandidat.

Demokraterna har försökt fördröja och blockera utnämningen av Neil Gorsuch i veckor. De tycker att han är för konservativ.

De ger också igen för republikanernas tidigare vägran att ens pröva den förre presidenten Barack Obamas kandidat till domarposten som stått tom i mer än ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista