Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Henrik Montgomery/TT

KD:s kommun- och landstingsdagar: Hårt jobb väntar för Bush Thor

Kristdemokraterna har legat stadigt under riksdagsspärren i opinionsmätningarna.

Nu väntar hårt jobb för partiledaren Ebba Busch Thor, som i dag talar på partiets kommun- och landstingsdagar i Karlstad.

– Förra året blev det ganska mycket internt arbete med förnyelse av politiken, nu är min uppgift att göra den känd, säger hon.

Hennes framträdande på partiets träff för sina kommun- och landstingspolitiker i Karlstad blir ett viktigt tillfälle. Temat för mötet är "Tillit och trygghet".

I sitt tal på fredagen kommer Busch Thor att peka på vad hon anser behövs för att stärka tilliten till bland annat välfärden och polisen.

Nyheten är ett förslag på en vårdsatsning på tre miljarder kronor årligen för att förstärka primärvården.

Pengarna ska användas för att utöka öppentiderna på kvällar och helger på vårdcentraler, läkarmottagningar och närakuter.

De ska också garantera att man får träffa en läkare senast dagen efter kontakten med vårdcentralen tagits.

Bush Thor anklagar regeringen för att vårdköerna växer och att väntetiderna på många akutmottagningar är långa. Genom utökade öppentider i primärvården ska färre behöva söka sig till överbelastade akutmottagningar, är KD:s tanke.

De senaste åren har många av KD:s utspel handlat om migrationspolitik, brott och straff och försvaret.

– Det har varit frågor som inte traditionellt tillhört våra hjärteområden men som har varit högaktuella för vårt samhälles utveckling, säger Busch Thor.

KD-ledaren tror dock att det finns en del som undrar om partiet lämnat sina hjärtefrågor.

– Det har vi ju visat tydligt att vi inte har. Vi har utvecklat familjepolitiken, utvecklat äldreomsorgen och kommit med nya lösningar. 

På partiets kommun- och landstingsdagar i Karlstad tas inga beslut, men inför partikongressen har ett 70-tal kommun- och landstingspolitiker lämnat in en motion om en mjukare migrationspolitik. Det finns även motioner i andra riktningen.

Busch Thor tolkar det som att det finns en stor efterfrågan på att partiet ska ta ett samlat grepp på migrationspolitiken.

– Vi har ju tvingats komma med nya lösningar löpande under de senaste åren och haft förhandlingar och gjort överenskommelser med regeringen, säger Busch Thor.

– Jag upplever också att det finns en väldigt bred förankring för den avvägning vi gjort. Tillfälliga uppehållstillstånd, inte lika generös invandring, men fortfarande ett väldigt tydligt värnande av möjligheter till familjeåterförening och av asylrätten.

De hårdare tongångarna från KD har inte gett något lyft i opinionen, snarare tvärt om. I den senaste Demoskopmätningen hamnar KD på 2,8 procent. För att komma in i riksdagen krävs fyra procent.

Enligt Bush Thor gäller det nu för henne att göra partiets politik känd i både gamla och nya profilfrågor, som till exempel att KD vill slopa "pensionärskatten" och ge barnfamiljer sänkt skatt med en tusenlapp i månaden

– Det måste bli känt, det är det inte i dag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".