24-åriga Fredrik Abele
24-åriga Fredrik Abele. Foto: Privat.

Han öppnar sitt hem efter attacken

Fredrik Abele: Det är en krissituation och då måste vi hjälpas åt
2:13 min

Under hashtagen #openstockholm öppnar nu flera människor sina hem till personer som inte vet hur de ska ta sig vidare från centrum. En av dem är 24-åriga Fredrik Abele som bor vid Odenplan i centrala Stockholm.

Efter dagens attack i centrala Stockholm är många människor just nu strandsatta i centrum. I och med det har hashtagen #openstockholm dragit i gång i sociala medier.

Under den söker människor som är fast i centrum tak över huvudet, hjälp att ta sig hem, samtidigt som andra öppnar sina dörrar till behövande.

24-åriga Fredrik Abele, är en av dem, och berättar att han direkt bestämde sig för att öppna sitt hem när han på Twitter såg att flera började skriva under #openstockholm.

– Det är en krissituation och då måste vi hjälpas åt. Det finns folk ute på gatorna som behöver någonstans att ta vägen och då är det klart man ska ställa upp, säger han.

Är det någon som har hört av sig än?

– Inte vad jag sett, men jag har sett att folk har retweetat min tweet om att jag öppnar mitt hem. Det är så extremt många som öppnat sina hem så det är bara att välja och vraka där.

Hur viktigt är det att man visar solidaritet i sådana här lägen?

– Jag tycker att det är ett medborgaransvar att man visar någon mån av civilkurage och hjälper till för att lösa saker på bästa sätt, säger Fredrik Abele och fortsätter: 

– Det är fantastiskt att se att svenska folket ställer upp när det gäller.  

Mer om Terrordådet på Drottninggatan 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".