Polis anklagades för dödsskjutningar

En uppgift i en rapport från FN:s tortyrkommitté om att svensk polis skulle ha skjutit ihjäl tre personer i samband med kravallerna under EU-toppmötet i Göteborg, korrigerades på onsdagen av kommittén. I sin rapport kritiserar tortyrkommittén om mänskliga rättigheter Sverige på flera punkter, bland annat kritiseras den svenska polisen för att ha använt övervåld mot demonstranter under toppmötet.
– Vi tycker ju att det är väldigt viktigt med de här rapporterna från FN. Däremot blir jag väldigt förvånad när jag ser att den mest uttryckliga kritiken mot Sverige är direkt fel, när man säger att tre personer har skjutits ihjäl i samband med Göteborgskravallerna, och det har vi ju också reagerat mot men det är ju viktigt att det här korrigeras, därför att det här är ju en rapport som skickas ut i hela världen, säger justitieminister Thomas Bodström. – Är det så att man får uppfattningen att svensk polis har skjutit ihjäl tre demonstranter så får man en helt annan bild än verkligheten, det tycker jag är allvarligt. Att FN:s tortyrkommitté nu har korrigerat uppgiften fick det svenska utrikesdepartementet, UD, bekräftelse på under onsdagseftermiddagen av FN. UD kallar det ett olyckligt slarvfel. FN-kommitténs rapport bygger på information från den svenska regeringen och människorättsorganisationer och UD fick inte bemöta den felaktiga uppgiften innan rapporten skrevs. Rekommendation att svensk polis behöver en bättre utbildning, och den i övrigt mycket kraftiga kritiken mot övervåld som finns i rapporten, tar ändå justitieminster Bodström på största allvar och säger så här: – Ja, det som hände under Göteborgsmötet, det har vi vidtagit åtgärder när det gäller att få reda på vad som hände. Dessutom pågår det ju ett stort antal utredningar mot enskilda personer som bråkade och poliser som är misstänkta för brott.
Jenny Nordberg, reporter, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista